Kritično stanje Muhammada al-`Arîfî

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

(Na početku audio snimka je govor Muhammada al-`Arîfî)

Pitanje: Smutnja se uistinu raširila, kao što se i povećao broj pozivača na zabludu. Čuo sam jednoga daiju kako priča publici da je pozivao židova u islâm. Zatim je proučio dio sûre Marjam, a nakon toga je neke obične riječi proučio na isti način kao što se uči Qur’ân – i u šali rekao publici da je to sûrah “at-Tuffâhah” (Jabuka). Koji je propis za ovo i smatra li se to ismijavanjem Qur’âna?

Odgovor: Da. Ukoliko on sam izmišlja riječi i upoređuje ih sa Allâhovim govorom, uči ih na način na koji se uči Allâhov govor i to naziva sûrom – njegovo je stanje vrlo kritično. On je time možda postao i otpadnik od islâma, iako se šalio:

وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِؤُونَ لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ

“Ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: “Mi smo samo razgovarali i zabavljali se.” Reci: “Zar se niste Allâhu, ajetima i znakovima Njegovim, i Poslaniku Njegovome rugali?” Ne ispričavajte se! Jasno je da ste postali nevjernici nakon što ste vjerovali.” (9:65-66)

Onaj ko se šali sa Qur’ânom, uči svoje vlastite riječi i govore da su one kao Qur’ân, uči ih na način na koji se uči Qur’ân i zavarava ljude da je to Qur’ân – postao je time otpadnik od islâma.