Komunistički manhadž al-Ma’ribîja

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: al-Lubâb, strana 188

Pitanje: Da li je tačno da ne prihvatamo kritiku nekoga prije nego što sami vidimo razlog iza kritike?

Odgovor: To je Abûl-Hasanov lažni manhadž. On ovom zabludom i komunističkim manhadžom želi ukinuti presude učenjaka, njihove fetve i pobijanja ljudi neistine. Komunista vjeruje samo u ono što vidi ili čuje. To je takođe i vjerovanje Sumanijjah, koje se zasniva na onome što je materijalno. To je dakle lažan govor.

Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا

“O vjernici, ako vam nekakav razvratnik (fâsiq) donese kakvu vijest, dobro je provjerite…” (49:6)

Ukoliko je donosilac vijesti dakle griješnik, (ni u tome slučaju) ne trebamo odmah odbaciti njegove riječi. Trebamo se osigurati. On možda govori istinu. Ukoliko je donosilac vijesti međutim pošten i povjerljiv, a ima dobru memoriju i preciznost, obavezno je prihvatiti njegove riječi, čak i ukoliko bi pričao o Allâhu i Njegovome poslaniku  – a da ne pričamo o drugim ljudima. Allâh nas je samo upozorio protiv informacija griješnika, jer one dovode do neistine i nedostataka:

أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

“… da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onog što ste učinili pokajete.” (49:6)

Nemoj iz neznanja sumnjati u ljude. Osiguraj se. To znači da ne trebaš prihvatati informaciju griješnika dok se ne osiguraš. Ukoliko bi informacija međutim došla od povjerljivih i principijelnih ljudi, u osnovi je obavezno prihvatiti te riječi, što se može razumjeti iz âjeta – i spada u praksu Allâhovoga poslanika  i Selefa.