“Ko su tî al-Ikhwân i Salafijjûn i Džamâ`at-ut-Tablîgh?”

“Ko su tî al-Ikhwân i Salafijjûn i Džamâ`at-ut-Tablîgh?”

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Pitanje: Ovo je pitanje od čovjeka koji je ljut na nas. On kaže: Tako mi Allâha, žaliti ću se Allâhu na tebe na Sudnjem Danu jer nećeš da izneseš moje pitanje. Nadam se da ćeš biti ljubazan i da ćeš postaviti Šajkhu moje pitanje, zbog moje velike zbunjenosti.

al-Fawzân: لا حول ولا قوة الا بالله (Nema snage ni moći osim sa Allâhom). Allâh nas čuje. U redu.

Pitanje: Hoćemo li nastaviti, O Šajkh?

al-Fawzân: Da.

Pitanje: On kaže: Nadam se, nadam se, nadam se da ćeš postaviti moje pitanje. Nadam se, nadam se da ćeš postaviti moje pitanje.

al-Fawzân: Da, u redu je إن شاء الله. Ako znamo odgovor, odgovoriti ćemo, a ako ne znamo, reći ćemo da Allâh zna bolje.

Pitanje: Imamo učitelja koji kaže da je Salafî, a da su Džamâ`at-ut-Tablîgh novotari i da su al-Ikhwân, Sajjid Qutb i Târiq as-Suwajdân zabludjeli novotari i da su oni od al-Ikhwân. Ko su tî al-Ikhwân i Salafijjûn i Džamâ`at-ut-Tablîgh? Objasni mi ovo, O Šajkh, jer sam sve više zbunjen i počeo sam da sumnjam u moju vjeru i u moje pravedne prijatelje i naše učenjake. Da li je njegov govor istina?

Odgovor: Postoje knjige koje objašnjavaju ko su al-Ikhwân al-Muslimûn i kakav je njihov manhadž, kao što postoje i knjige koje objašnjavaju ko su Džamâ`at-ut-Tablîgh i kakav je njihov manhadž. Potraži ih u knjižarama i pročitaj ih pa ćeš vidjeti da li ih poznaješ. إن شاء الله تعالى znati ćeš ko su Džamâ`at-ut-Tablîgh i kakav je njihov manhadž i ko su al-Ikhwân al-Muslimûn i kakav je njihov manhadž.

Što se Salafijjûn tiče, to su onî koji slijede manhadž pravednih Selefa. Onaj ko slijedi manhadž pravednih Selefa se naziva Salafî, pod uslovom da on zaista slijedi njihov manhadž, a ne da to samo tvrdi.

Postoje dakle knjige o Tablîghijjûn, kao na primjer knjige koje je napisao Muhammad Aslam رحمه الله, pakistanski daija, knjige marokanca Taqijj-ud-Dîn al-Hilâlî i knjige Šajkha Hamûda bin `Abdillâh at-Tuwajdžirî رحمه الله o Džamâ`at-ut-Tablîgh i njihovome manhadžu. Postoje dakle knjige o njima.

Isto važi i za knjige koje objašnjavaju manhadž al-Ikhwân al-Muslimûn, među kojima su i njihove vlastite knjige. Čitaj njihove knjige pa ćeš saznati kakva je njihova da`wah i njihov manhadž i na čemu su oni. Primjeri njih su knjige (Hasana) al-Bannâ i knjige Sajjida Qutba, a posebno knjiga “Ma`âlim fit-Tarîq”. On je napisao tu knjigu i u njoj je pokazao svoj manhadž. Isto važi za knjige koje ih pobijaju i pokazuju njihove greške, a ima ih mnogo.