Knjige Sulajmâna al-`Ulwâna se ne smiju širiti

Sulajmân al-`Ulwân je rekao:

 

“Ummah je iskušan vladarima koji ukidaju propisane kazne, zaustavljaju Džihâd na Allâhovome putu – i zabranjuju Qunût na pet dnevnih namaza. Učenjaci opravdavaju ova sramotna stanovišta i brane svoju odsutnost podrške islâma i muslimanâ argumentom da je poslušnost i pokoronost vladarima obavezna i u onome što se čovjeku sviđa i u onome što prezire.”

 

Govornik: `Allâmah `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh Âluš-Šajkh

Izvor:

 

Pitanje: Pročitao sam knjigu “Da`nâ Namut hattâ Nanâl-aš-Šahâdah” (Pustite nas da umremo da bismo postigli Šahâdah) u kojoj autor omalovažava učenjake i vladare – i između ostaloga ih optužuje da su ukinuli Džihâd. Smatrate li da treba širiti tu knjigu?

Odgovor: Kunem se Allâhom da nije dozvoljeno širiti knjigu sa takvom osnovom. Ta knjiga pravi smutnju. Ta knjiga pravi smutnju, i nije dozvoljeno širiti ni nju niti njoj slične knjige. Muslimani su dužni bojati se Allâha i ne smiju biti uzrok smutnje. Smutnja spava, a neka je Allâhovo prokletstvo na onoga ko je probudi. Naši neprijatelji jedva čekaju ovakve slučajeve kada se međusobno ubijamo. To je velika prilika za njih. Ukoliko se pozabavimo jedni drugima, to će nas oslabiti – a neprijatelji će iskoristiti priliku i napasti nas. Sve to proizlazi iz slabosti intelekta i pada îmâna. Nekima od njih je ispran mozak, dok drugi žele zlo ummetu.