Klanjaj onako kako je klanjao Allâhov poslanik

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Šarh Wasâjâ Luqmân al-Hakîm li Ibnih, strana 482

Klanjaj onako kako je klanjao Allâhov poslanik . Ne klanjaj na tvoj način ili na način pravne škole koju si sam izabrao; klanjaj onako kako je Allâhov poslanik  klanjao. Pitaj, studiraj i imaj znanje o tome kako je Allâhov poslanik  obavljao namaz. Pokušaj klanjati onako kako je on  klanjao. Klanjaj kao da on  sad pred tobom klanja; kao da uči, čini Rukû`, pada na Sudžûd i tako dalje. Klanjaj kao da ga vidiš kako klanja. Ashabi su detaljno memorisali cijeli njegov namaz. Prenijeli su sve njegove pokrete u namazu. Trebamo pokušati naučiti taj namaz i klanjati kao što je klanjao Allâhov poslanik . Niko ne može obavljati ovaj namaz kao on . Niko ne može održati ovaj namaz kao on . Stoga nastoj da se ugledaš na njega:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

“Vi u Allâhovome Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allâhovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allâha spominje.” (33:21)