Katastrofalni daija

Katastrofalni daija

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

وَإِيَّاكُمْ وَمُحْدَثَاتِ الأُمُورِ فَإِنَّ كُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ

“Pazite se uvedenih stvari (u vjeru). Svaka uvedena stvar (u vjeru) je novotarija, a svaka novotarija je zabluda.” (Abû Dâwûd 4607)

Tako je poslanik صلى الله عليه وسلّم upozorio protiv novotarija i uvedenih stvari još prije nego što su se pojavile. Šta onda tek reći o onome doživi ova iskušenja, uvedene stvari i novotarije? Ako šuti i ne upozorava ljude protiv toga, kunem se Allâhom, kunem se Allâhom i kunem se Allâhom da taj ne slijedi poslanikov صلى الله عليه وسلّم Sunnah.

On gleda kako iskušenja i uvedene stvari potresaju ljude, gleda kako strasti i sumnje zabijaju svoje kandže u ljude a on šuti i ne savjetuje ih. Gdje je savjet? Imâm Muslim bilježi u svome “as-Sahâh” od Tamîma ad-Dârî da je poslanik صلى الله عليه وسلّم rekao:

‏”‏ الدِّينُ النَّصِيحَةُ ‏”‏ قُلْنَا لِمَنْ قَالَ ‏”‏ لِلَّهِ وَلِكِتَابِهِ وَلِرَسُولِهِ وَلأَئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ وَعَامَّتِهِمْ ‏”‏

“Vjera je Nasîhah (savjet).” Oni su rekli: “Za koga, Allâhov poslaniče?” On jerekao : “Za Allâha, Njegovu Knjigu, Njegovoga poslanika, za vođe muslimana i njihov narod.” (Muslim 55)

Pred tobom su neuki ljudi. Vidiš kako iskušenja i novotarije potresaju muslimane a ti šutiš i nije te briga?!

Tako mi Allâha to je katastrofa, a još je gora katastrofa ukoliko ih pravda i ukoliko im olakšava put, gledajući olako na njihove greške. Onaj ko tako postupa sa sljedbenicima svojih prohtjeva i novotarija pripada njima, htio on to ili ne!