Kako se susrećemo sa Ramadhânom?

Autor: Imâm ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz

Izvor: al-Mufîd fî Madžâlis Šahr Ramadhân, strana 8-11

Muslimani! Veliki mjesec vam je na putu, naime mjesec posta, Ramadhân. Tokom ovoga mjeseca je čovjek budan noću i obavlja namaz. Tokom ovoga mjeseca se neki oslobađaju iz džehennema, dok se drugima oprašta. Tokom ovoga mjeseca se udjeljuje sadaqah i čine dobra djela. Tokom ovoga mjeseca se otvaraju kapije dženneta a dobra djela višestruko nagrađuju. Tokom njega se smanjuju grijesi i uslišavaju dove. Status ljudi raste. Grijesi se opraštaju. Tokom ovoga mjeseca Allâh na Svoje robove i bliske prijatelje spušta mnoge darove i blagodati. Allâh je odredio da post tokom ovoga mjeseca čini jedan od stubova islâma. Izabrani صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم ga je postio i naredio ljudima da ga poste. Rekao je da Allâh oprašta prijašnje grijehe onome ko ga posti i klanja tokom njegovih noći a vjeruje i nada se nagradi. U ovome mjesecu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Onaj kome bude uskraćena njena vrijednost je uistinu gubitnik. Dočekajte ga, Allâh vam se smilovao, sa radošću, srećom i iskrenom odlučnošću da ga postite, klanjate tokom njegovih noći i da se takmičite u dobrim djelima.

Brzo uzmite inicijativu i učinite pokajanje za sve druge grijehe i ispade. Savjetujte jedni druge i sarađujte u dobročinstvu i bogobojaznosti. Savjetujte jedni druge da naređujete na dobro a odvraćate od zla i pozivajte na sve što je dobro, da biste zaradili džannah i ogromnu nagradu.

Potvrđeno je od Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم da je običavao svojim ashabima davati radosne vijesti o dolasku Ramadhâna. Govorio im je da se tokom njega otvaraju vrata dženneta i milosti, a zatvaraju vrata džehennema i šejtani bivaju okovani. On صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

إِذَا كَانَ أَوَّلُ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ صُفِّدَتِ الشَّيَاطِينُ وَمَرَدَةُ الْجِنِّ وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ فَلَمْ يُفْتَحْ مِنْهَا بَابٌ. وَفُتِّحَتْ أَبْوَابُ الْجَنَّةِ فَلَمْ يُغْلَقْ مِنْهَا بَابٌ وَيُنَادِي مُنَادٍ يَا بَاغِيَ الْخَيْرِ أَقْبِلْ وَيَا بَاغِيَ الشَّرِّ أَقْصِرْ وَلِلَّهِ عُتَقَاءُ مِنَ النَّارِ وَذَلِكَ كُلَّ لَيْلَةٍ

“Kada dođe prva noć Ramadhâna okuju se šejtani i neposlušni džinni. Zatvore se kapije džehennema tako da nijedna ne ostane otvorena, a otvore se kapije dženneta tako da nijedna ne ostane zatvorena, i poviče se: “O ti, koji činiš dobro! Priđi! O ti, koji činiš zlo! Prestani!” Svake noći Allâh nekoga oslobađa iz vatre.” (at-Tirmidhî 682, Ibn Mâdžah 1642 i al-Hâkim 1532. Dobar prema al-Albânîju u “Sahîh-ul-Džâmi 759)

“Došao vam je mjesec Ramadhân, mjesec Allâhovog blagoslova. U njemu vas Allâh čuva i spušta vam Svoju milost, briše vam grijehe i uslišava vam dove. U njemu vas Allâh gleda kako se takmičite u dobrim djelima i ponosi se vama pred Svojim melekima. Dajte sve od sebe da Allâh kod vas vidi samo dobro. Nesretnik je onaj kome bude uskraćena Allâhova milost.” (at-Tabarânî u “Musnad-uš-Šâmijjîn” 2238. Izmišljen prema al-Albânîju u “Dha´îf-ut-Targhîb wat-Tarhîb” 592)

Muslimani! Iskoristite ovaj veliki mjesec. Poštujte ga, Allâh vam se smilovao, sa raznim vrstama ibâdetâ i dobrih djela, i požurite sa poslušnošću. To je mjesec kojeg je Allâh učinio poljem Svojih robova, na kojem se oni takmiče u poslušnosti i dobrim djelima. Tako trebate, Allâh vam se smilovao, pridati veliku važnost namazu, sadaqi, učenju Qur’âna sa razmišljanjem i razumijevanjem, govoru “Subhân Allâh”, “al-Hamdulillâh”, “Lâ ilâha illâ Allâh”, “Allâhu Akbar”, “Astaghfirullâh” i “Allâhumma salli wa sallim ´alâ Muhammad” i brizi o siromašnima, onima koji su u potrebi i siročadima. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je bio najvelikodušniji čovjek, a bio je najvelikodušniji u Ramadânu. Ravnajte se prema njemu, Allâh vam se smilovao, i budite dvostruko velikodušni i dobronamjerni. Računajte na nagradu kod Kralja koji sve zna.

Pored toga gledajte da se zaštitite od svega što je zabranjeno. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ

Allâh nije u potrebi da osoba ostavlja jelo i piće ako ne ostavlja ružan govor i ružna djela.” (al-Bukhârî 1903)

وَالصِّيَامُ جُنَّةٌ، وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ، فَلاَ يَرْفُثْ وَلاَ يَصْخَبْ، فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ، أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ‏

“Post je štit. Kada neko od vas posti, ne treba da priča nepristojno ili da viče. Ako ga neko bude vrijeđao, neka kaže: “Ja postim.””(al-Bukhârî 1904 i Muslim 1151)

“Post nije ostavljanje jela i pića. Post je čuvanje od prezirnoga i nepristojnoga govora.” (al-Bajhaqî u “as-Sunan al-Kubrâ” 8096. Autentičan prema al-Albânîju u “Dha´îf-ut-Targhîb wat-Tarhîb” 1082)

Ibn Hibbân bilježi u svom “as-Sahîh” od Abû Sa´îda al-Khudrî رَضِيَ اللهُ عَنْهُ, koji prenosi da je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao:

“Ko bude postio Ramadhân poznavajući njegove granice, i zaštitio ono što treba zaštititi, biti će mu oprošteni njegovi prijašnji grijesi.” (Ahmad 11541 i Ibn Hibbân 3433. Slab prema al-Albânîju u “Dha´îf-ut-Targhîb wat-Tarhîb” 584)

Džâbir bin ´Abdillâh al-Ansârî رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا je rekao:

“Ako postiš, neka posti i tvoj sluh, tvoj vid i tvoj jezik od laži i zabrana. Ne zlostavljaj susjeda. Neka harmonija bude sadržaj tvoga posta. Nemoj dozvoliti da dani koje postiš budu kao dani koje ne postiš.”

Muslimani! Post, a posebno u Ramadhânu, je veliko dobro djelo, a njegova nagrada je prekomjerna. Poštujte ga, Allâh vam se smilovao, sa ispravnim nijjetom i važnošću sa čuvanjem njegovoga posta, klanjanjem tokom njegovih noći, žurbom prema dobrim djelima i iskrenim pokajanjem za sve grijehe i loša djela. Klonite se svega što su Allâh i Njegov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم zabranili i budite poslušni Allâhu u Ramadhânu i van njega. Savjetujte to jedni druge i sarađujte u tome. Naređujte dobro a odvraćajte od zla, tako da možete dobiti džannah, sreću, čast i spas u oba života.

Molimo Allâha da nam dozvoli da ga postimo i da klanjamo tokom njegovih noći sa vjerom i nadom o nagradi. Molimo Allâha da dozvoli nama i svim drugim muslimanima da razumijemo vjeru i da je slijedimo, a da nas sačuva od svega zbog čega nastaje Njegova srdžba i kazna.

Molimo Allâha da podari uspjeh svim muslimanskim vladarima i vođama, da popravi njihovo stanje i da učini da vladaju Allâhovim zakonom po svim pitanjima, kao što su `ibâdah, djela i sve drugo. Molimo Allâha da ih uputi na to a da oni rade prema:

وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ

I sudi im prema onome što Allâh objavljuje.” (5:49)

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ ۚ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ

Zar oni da traže da im se kao u pagansko doba sudi? A ko je od Allâha bolji sudija narodu koji čvrsto vjeruje?” (5:50)

فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتَّىٰ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لَا يَجِدُوا فِي أَنْفُسِهِمْ حَرَجًا مِمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

“I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće vjerovati dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate, a potom u dušama svojim tegobe ne osjete za ono što si odredio i sasvim se ne predaju!” (4:65)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ ۖ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ۚ ذَٰلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا

“O vjernici, pokoravajte se Allâhu i pokoravajte se poslaniku i nadležnim između vas! A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allâhu i poslaniku, ako vjerujete u Allâha i drugi svijet! To je bolje i posljedice su ljepše!” (4:59)

وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا

“Ono što vam poslanik kao nagradu da, to uzmite, a ono što vam zabrani, ostavite.” (59:7)

Ovo je dužnost svih muslimanâ i muslimanskih vođa. Muslimanske vođe, učenjaci i narod su dužni da se boje Allâha i da se predaju Allâhovom zakonu koji se sastoji od uspjeha, upute i pohvalnih posljedica. Preko njega se postiže Allâhovo zadovoljstvo. Preko njega se postiže istina koju je Allâh propisao. Preko njega se izbjegava nepravda. 

Molimo Allâha da svima podari uspjeh, da uputi sve i da svima podari dobre namjere i djela. Molimo Allâha da u najviše društvo uzvisi našega poslanika Muhammada صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم, njegovu familiju i ashabe, i da im podari mir.