Kako se potvrđuju dva šehadeta?

Izvor: at-Tamhîd li Šarh Kitâb-it-Tawhîd, strana 33-34

Autor: Šajkh Sâlih bin `Abdil-`Azîz Âl aš-Šajkh

Potvrditi Tawhîd znači potvrditi dva šehadeta; da ne postoji istinski bog osim Allâha i da je Muhammad Allâhov poslanik. Potvrditi dva šehadeta znači očistiti vjeru od širka, novotarija i grijeha. Tako se Tawhîd potvrđuje na tri načina:

1 – Kloniti se svih vrsta širka; većega, manjega i skrivenoga

2 – Kloniti se svih vrsta novotarija

3 – Kloniti se svih vrsta grijeha

Na osnovu ovoga postoje dva nivoa potvrđivanja Tawhîda:

1 – Nivo koji je obavezan

2 – Nivo koji je preporučen

Što se obaveznoga nivoa tiče, to znači ostaviti ono što je obavezno ostaviti. Prema tome, ostavlja se i skriveni širk kao i onaj koji je očigledan, veći ili manji. Ovo je nivo koji je obavezan.

Što se preporučenoga nivoa tiče, to znači da ne treba postojati bilo kakva vrsta sklonosti prema nekome drugome mimo Allâha جَلَّ جَلَالُهُ. To znači da se srce treba osloniti na Allâha u potpunosti. Ne smije biti okrenuto drugome mimo Allâha. Naposljetku se govori Allâha radi, djela se čine Njega radi i misli se i razmišlja Njega radi. Neki učenjaci su pričali o ovome nivou i rekli da to znači ostaviti ono što je bezopasno da bi se zaštitilo od onoga što je opasno.

Na taj način se potvrđivanje Tawhîda odnosi na potvrđivanje dvaju šehadeta; da ne postoji istinski bog osim Allâha i da je Muhammad Allâhov poslanik.

Da ne postoji istinski bog osim Allâha znači činiti `ibâdah samo Njemu i kloniti se svih vrsta širka.

Da je Muhammad Allâhov poslanik znači kloniti se grijeha i novotarija, jer svjedočenje da je Muhammad Allâhov poslanik zahtijeva poslušnost u onome što nam je naredio, vjerovanje u ono što nam je prenio, izbjegavanje onoga što nam je zabranio i obožavanje Allâha isključivo na način koji nam je on propisao.

Onaj ko čini grijehe, ili novotarije, bez da se zbog toga kaje ili da mu bude oprošteno, nije potvrdio nivo Tawhîda koji je obavezan. Onaj ko sam ne čini novotarije, ali misli da su novotarije dobre, ili ih ne osuđuje, takođe nije potvrdio nivo Tawhîda koji je obavezan.

Onaj ko se nalazi u ovome stanju ne spada u ljude koji potvrđuju Tawhîd. Isto važi za one koji praktikuju razne vrste širka.