Kako postupiti kada imam klanja prebrzo?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

 

Pitanje: Ponekad imam brzo obavlja namaz, pa ode na Rukû` prije nego što klanjač iza njega završi sa učenjem i preda selam prije nego što klanjač iza njega završi sa učenjem na Tašahhudu. Šta klanjač treba učiniti u ovom slučaju?

Odgovor: Ukoliko imamova brzina spriječava klanjača iza njega da izvršava obaveze u namazu, neka se odvoji od imama i neka sam dovrši namaz. Ukoliko na primjer nisi u stanju proučiti sûru al-Fâtihah prije nego što imam ode na Rukû`, odvoji se i sam dovrši namaz sa skrušenošću. Ukoliko te međutim imamova brzina jedino spriječava da dovršiš učenje nakon sûre al-Fâtihah, u redu je da ga slijediš, da prekineš učenje i učiniš Rukû` – iako nisi stigao proučiti ono što si želio.

Što se Tašahhuda tiče, ukoliko imam preda selam prije nego što dovršiš učenje na Tašahhudu, dovrši ono što je obavezno ukoliko nisi stigao – a zatim predaj selam. A ukoliko si proučio ono što je obavezno a ostala ti je samo preporučena dova, predaj selam sa imamom, jer je slijeđenje imama preče od zaostajanja.