Kako postupiti kada imâm klanja prebrzo?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Ponekad imâm brzo obavlja namaz, pa ode na Rukû` prije nego što (Ma’mûm – osoba koja klanja iza imâma) završi sa učenjem i preda Salâm prije nego što Ma’mûm završi sa učenjem na Tašahhudu. Šta Ma’mûm treba učiniti u ovome slučaju?

Odgovor: Ukoliko imâmova brzina spriječava Ma’mûma da izvršava obaveze u namazu, neka se odvoji od imâma i neka sam dovrši namaz. Ukoliko na primjer nisi u stanju proučiti sûru al-Fâtihah prije nego što imâm ode na Rukû`, odvoji se i sam dovrši namaz sa skrušenošću. Ukoliko te međutim imâmova brzina jedino spriječava da dovršiš učenje nakon sûre al-Fâtihah, u redu je da ga slijediš, da prekineš učenje i učiniš Rukû` – iako nisi stigao proučiti ono što si želio (nakon sûre al-Fâtihah).

Što se Tašahhuda tiče, ukoliko imâm preda Salâm prije nego što dovršiš učenje na Tašahhudu, dovrši ono što je obavezno ukoliko nisi stigao – a zatim predaj Salâm. A ukoliko si proučio ono što je obavezno a ostala ti je samo preporučena dova, predaj Salâm sa imâmom – jer je slijeđenje imâma preče od zaostajanja.