Kako je najbolje klanjati Teraviju?

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î

Izvor:

Pitanje: U nekim masdžidima se klanja osam rekata (Teravije) dok se u drugima klanja dvadeset. U nekima se klanja dugo dok se u drugima klanja kratko. Koji masdžidi su na istini – dakle na onome na čemu je bio Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم?

Odgovor: Ukoliko ste u mogućnosti da klanjate u masdžidu u kojem se klanja u drugoj polovini ili u zadnjoj trećini noći, te u kojem se klanja jedanaest ili trinaest rekata – ja vam to savjetujem. U hadîthu koji prenosi `Â’išah رضي الله عنها je prenešeno da

مَا كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَزِيدُ فِي رَمَضَانَ وَلاَ فِي غَيْرِهِ عَلَى إِحْدَى عَشْرَةَ رَكْعَةً، يُصَلِّي أَرْبَعًا فَلاَ تَسَلْ عَنْ حُسْنِهِنَّ وَطُولِهِنَّ، ثُمَّ يُصَلِّي أَرْبَعًا فَلاَ تَسَلْ عَنْ حُسْنِهِنَّ وَطُولِهِنَّ، ثُمَّ يُصَلِّي ثَلاَثًا

“Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم u Ramadhânu, a ni van Ramadhâna, nije klanjao više od jedanaest rekata. Klanjao bi četiri, a ne pitaj za njihovu ljepotu i dužinu! Zatim bi opet klanjao četiri, a ne pitaj za njihovu ljepotu i dužinu! Zatim bi klanjao tri.” (al-Bukhârî 1147 i Muslim 738)

Takođe je prenešeno da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم klanjao trinaest rekata. To vam ja dakle savjetujem, da odgodite Teraviju do druge polovine ili zadnje trećine noći, jer je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم rekao:

مَنْ خَافَ أَنْ لاَ يَقُومَ مِنْ آخِرِ اللَّيْلِ فَلْيُوتِرْ أَوَّلَهُ وَمَنْ طَمِعَ أَنْ يَقُومَ آخِرَهُ فَلْيُوتِرْ آخِرَ اللَّيْلِ فَإِنَّ صَلاَةَ آخِرِ اللَّيْلِ مَشْهُودَةٌ وَذَلِكَ أَفْضَلُ

“Ko se boji da neće ustati na kraju noći, neka klanja Witr na njenom početku, a ko želi da ustane na kraju noći, neka Witr klanja krajem noći, jer zaista je namaz krajem noći osvjedočen (prisustvuju mu meleki), a to je bolje.” (Muslim 755)

Kada je `Umar bin al-Khattâb izašao i zatekao Ubajj bin Ka`ba kako klanja sa ljudima, rekao je:

نِعْمَ الْبِدْعَةُ هَذِهِ، وَالَّتِي يَنَامُونَ عَنْهَا أَفْضَلُ مِنَ الَّتِي يَقُومُونَ

“Divne li novotarije. Onaj (noćni namaz) koji oni prespavljuju bolji je od onog koji oni klanjaju.” (al-Bukhârî 2010)

To je dakle bolje; ukoliko su u stanju otići u masdžid u kojem se klanja u drugoj polovini ili u zadnjoj trećini noći – savjetujem Ahl-us-Sunnah da to rade. Bolje je klanjati u masdžidu u kojem se klanja prema Sunnetu, dakle jedanaest rekata, i u kojem se namaz odulji shodno njihovim mogućnostima. Ovo je zato što dobrovoljni namaz nije obavezan. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم rekao:

إِنِّي لأَقُومُ فِي الصَّلاَةِ أُرِيدُ أَنْ أُطَوِّلَ فِيهَا، فَأَسْمَعُ بُكَاءَ الصَّبِيِّ، فَأَتَجَوَّزُ فِي صَلاَتِي كَرَاهِيَةَ أَنْ أَشُقَّ عَلَى أُمِّهِ

“Stupim u namaz sa namjerom da oduljim učenje, ali tada začujem plač djeteta i skratim učenje u svom namazu – ne želeći da time činim poteškoću njegovoj majci.” (al-Bukhârî 707)

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je takođe rekao Mu`âdhu (kada je oduljio dok je ljudima predvodio namaz):

يَا مُعَاذُ أَفَتَّانٌ أَنْتَ

“Zar praviš fitnu među ljudima, Mu`âdhe?” (al-Bukhârî 6106 i Muslim 465)

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je takođe rekao:

فَمَنْ صَلَّى بِالنَّاسِ فَلْيُخَفِّفْ، فَإِنَّ فِيهِمُ الْمَرِيضَ وَالضَّعِيفَ وَذَا الْحَاجَةِ

“Kada neko od vas predvodi ljude u namazu, neka skrati (namaz). Među njima je dijete, starac, iznemogli i onaj koji ima neku potrebu.” (al-Bukhârî 90 i Muslim 466)

Ovo se odnosi na obavezne namaze. Što se dobrovoljnih namaza tiče, oni nisu obavezni. Njih osoba može klanjati onoliko koliko je u stanju, odmoriti se pa klanjati slijedeće rekate ili otići kući. Ukoliko je u stanju klanjati kod kuće, to je إن شاء الله bolje – jer nakon što je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم klanjao sa ljudima dvije-tri noći u Ramadhânu, rekao je:

فَإِنَّ خَيْرَ صَلاَةِ الْمَرْءِ فِي بَيْتِهِ، إِلاَّ الصَّلاَةَ الْمَكْتُوبَةَ

“Najbolji namaz je namaz koji čovjek obavi u svojoj kući, osim propisanih namaza.”(al-Bukhârî 731, 6113 i 7290 i Muslim 781)

Postoje onî koji govore da je (Teravija u masdžidu) postala pritvrđeni Sunnah da bismo se razlikovali od Šîja koji smatraju da je Teravija novotarija. Mi nismo Šîje i nije nam cilj da se slažemo sa njima nego da činimo ono što je u skladu sa hadîthom Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم

Ukoliko se međutim neko boji da će u svojoj kući zaspati ili biti zauzet djecom i drugim – savjetujem mu da ide u masdžid.

وَاللَّهُ الْمُسْتَعَانُ