Kakav je to post i namaz?

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

 

Danas mnogi ljudi poznaju Ramadhân isključivo po budnosti noću i provođenju noći u rekla-kazala, a provođenju dana u spavanju, do te mjere da se prespavaju namazi – a ustaje se pred zalazak sunca, da se jede. Propušteni namazi se klanjaju krajem dana. Allâh zna bolje da li su uopšte i prihvaćeni, ali je u svakom slučaju propušteno mnogo dobra zbog spavanja i lijenosti. Noći prolaze u rekla-kazala, a dani u televizijskim programima i svim zlima kojima su popraćeni. Nakon što napune svoje stomake, spavaju cijeli dan i propuštaju namaze. Kakav je to post? Ovaj mjesec je postao mjesec lijenosti, tromosti i propuštanja namaza.

Propuštanje namaza ne znači da se namazi ostave u potpunosti, nego da se ne obave na vrijeme:

فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا إِلَّا مَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُوْلَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلَا يُظْلَمُونَ شَيْئًا

»Njih smijeniše naraštaji koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će na propast naići; izuzev onih koji su se pokajali, i vjerovali, i dobro činili, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući.« (19:59-60)

Allâh ne prihvata namaz koji se ne obavi na vrijeme:

إِنَّ الصَّلاَةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا

»Namaz je, uistinu, propisan vjernicima u određenim vremenskim razmacima« (4:103)

Obavezno je obratiti pažnju na ovo i upozoravati protiv ove nemarnosti i lijenosti. Možeš spavati, to ne predstavlja problem – ali ne smiješ prespavati namaze. Možeš spavati, ali nemoj dozvoliti da spavanje utiče na tvoje dragocjeno vrijeme. Vrijeme u Ramadhânu je časno i moguće je da ga više nećeš doživjeti. Nemoj dozvoliti da ti blagoslov, dobro i visoka pozicija budu uskraćeni zbog tvoje lijenosti, nemara i provođenja vremena sa zlim ljudima. Čovjek treba sjediti u džamiji u Ramadhânu. On treba provoditi mnogo vremena u džamiji, učiti Qur’ân, izbjegavati šejtanovu vojsku i učestvovati u `ibâdetima muslimana. Takav bi trebao biti svaki musliman.