“Kada nam se nešto dopadne, mi to učinimo hadîthom”

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

Kada su u pitanju Khawâridž, učenjaci Hadîtha su bili smireni sa njihovim predajama, jer je njihova metodologija, a ujedno i zabluda, da ljude proglašavaju nevjernicima zbog velikih grijeha – a laž o Allâhovome poslaniku صلى الله عليه وسلّم je bez sumnje jedan od najvećih grijeha. Stoga, kada Khâridžî prenosi hadîth o Allâhovome poslaniku صلى الله عليه وسلّم, krajnje je nevjerovatno da laže i izmišlja.

Rawâfidh (Šije) su međutim čista suprotnost. Baš kao što je Šajkh-ul-Islâm Ibn Tajmijjah al-Harrânî رحمه الله rekao, ne postoji islamska sekta koja laže kao što lažu Râfidhah. Ovo je posvjedočeno u knjigama. Možeš naći mnogo hadîtha koji su slabi i izmišljeni upravo zbog toga što se u lancu prenosilaca nalaze Râfidhah – dok ćeš rijetko naći suprotno.

Metodologija Khawâridža se, praktično gledano, razvila i izmijenila – kao što to važi i za ostale muslimane. Prije su muslimani bili pobožni i bogobojazni, a kakvi su danas? Isto važi i za Khawâridž; prije su ljudi mogli biti smireni kada su u pitanju njihove predaje. Nakon toga su neki od njih počeli izmišljati hadîthe – da bi podržali svoje vjerovanje. To međutim nije promaklo imâmima hadîtha – koji su imali radar kojem nema premca u svim ostalim društvima.

Slušalac: Da još više potvrdimo tvoje riječi, Imâm Mâlik je, kada je bio upitan o predajama Khawâridža, rekao:

“Oni bi radije pali sa neba nego slagali.”

al-Albânî: U pravu si.

Slušalac: Da još više potvrdimo tvoje riječi, neki od kasnijih Khawâridž su priznali…

al-Albânî: Kada nam se nešto dopadne…

Slušalac: Da. Rekli su:

“Kada nam se nešto dopadne, mi to učinimo hadîthom.”

al-Albânî: Tako je.