Kada ljubav prema muškarcu ili ženi postane Širk

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Šarh Sahîh al-Bukhârî (1/65)

Pitanje ljubavi je učinilo da neki ljudi, prije svega žene, vole sa Allâhom umjesto zbog Allâha – do te mjere da su njihova srca više privržena osobi koju vole nego Allâhu عز وجل. Tako oni uvijek pričaju i misle na tu osobu, i kada su budni i u snu.

To nije ljubav zbog Allâha. To je ljubav sa Allâhom i vrsta Širka. Zbog toga je osoba koja u sebi nosi te osjećaje dužna da ih se riješi na svaki mogući dozvoljeni način. To ne smije biti na zabranjeni način, kao napadanjem muškarca ili žene i slično. Postoje ljudi koji ovaj problem rješavaju zlom. To nije ispravno. Zabranjeno je liječiti ovu bolest ovim lijekom. Prema učenjacima je bolest zabranjeno tretirati zabranjenim lijekom.

Umjesto toga je moguće suzbiti ovu ljubav ljubavlju prema Allâhu i Njegovome poslaniku صلى الله عليه وسلم. Čitaj o poslanikovome صلى الله عليه وسلم životu ili istoriji. Suzbij ljubav drugim stvarima tako da ljubav prema ovoj osobi bude uravnotežena nakon što je srce bilo privrženo toj osobi do te mjere da se voljela sa Allâhom umjesto zbog Allâha.