Kada ćeš proučiti Qur’ân ako ne u Ramadhânu?

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

 

Musliman stoga treba često učiti Qur’ân; a ne bude li ga učio u mjesecu kada je objavljen – kada će ga onda učiti? Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je preporučio učenje Qur’âna i rekao:

مَنْ قَرَأَ حَرْفًا مِنْ كِتَابِ اللَّهِ فَلَهُ بِهِ حَسَنَةٌ وَالْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا لاَ أَقُولُ الم حَرْفٌ وَلَكِنْ أَلِفٌ حَرْفٌ وَلاَمٌ حَرْفٌ وَمِيمٌ حَرْفٌ

“Ko prouči jedno slovo iz Allâhove Knjige ima za to jedno dobro djelo, a dobro djelo se uvećava deseterostruko, ne kažem da je alif lam mim slovo, nego je alif slovo, lam je slovo i mim je slovo.” (at-Tirmidhî 3158)

Učenje “Alif Lam Mim” je dakle vrijedno kao trideset dobrih djela! Kolika je onda vrijednost učenja cijeloga Qur’âna, pa još jednom, pa još jednom, pa još jednom? Koliko ćeš dobrih djela imati?

Sa`îd bin Džubajr رضي الله عنه bi proučio Qur’ân svake dvije noći. Tokom Ramadhâna bi proučio cijeli Qur’ân svake dvije noći.

al-Aswad bin Jazîd an-Nakha`î رحمه الله bi tokom Ramadhâna proučio Qur’ân svake dvije noći.

Qatâdah bi proučio Qur’ân svakih sedam noći, a kada bi došao Ramadhân – proučio bi ga svake tri noći. Tokom zadnjih deset noći Ramadhâna bi ga proučio svake noći. Qatâdah bi dakle proučio Qur’ân svakih sedam, a prenešeno je i šest noći, a kada bi došao Ramadhân – proučio bi ga svake tri noći. Koliko ga je puta onda proučio? Tokom prvih dvadeset dana Ramadhâna bi ga proučio svake tri noći, a tokom zadnjih deset noći Ramadhâna bi ga proučio svake noći. To je nevjerovatno, Allâh تعالى mu se smilovao.

al-Bukhârî رحمه الله bi okupio svoje ashabe, studente hadîtha, i predvodio im Teraviju – na kojoj bi proučio cijeli Qur’ân za tri noći. Svake tri noći bi dakle proučio cijeli Qur’ân predvodeći im namaz – a svakoga dana bi ga pored toga sam proučio. To je Imâm al-Bukhârî رحمه الله.

Neki od njih su to izveli iz hadîtha Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم koji smo spomenuli, da je Džibrîl podučavao Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم Qur’ânu jednom godišnje, a dva puta u godini kada je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم umro:

إِنَّ جِبْرِيلَ كَانَ يُعَارِضُنِي الْقُرْآنَ كُلَّ سَنَةٍ مَرَّةً، وَإِنَّهُ عَارَضَنِي الْعَامَ مَرَّتَيْنِ، وَلاَ أُرَاهُ إِلاَّ حَضَرَ أَجَلِي، وَإِنَّكِ أَوَّلُ أَهْلِ بَيْتِي لَحَاقًا بِي

“Džibrîl mi je svake godine izlagao Qur’ân jedanput, a ove godine mi ga je izložio dva puta, i ja mislim da je to stoga što mi je došao kraj života – a ti (Fâtimah) si prva od moje porodice koja će doći za mnom” (al-Bukhârî 3623)

Musliman dakle treba povećati učenje Qur’âna u ovome mjesecu, pogotovo uzimajući u obzir prisustvo podsticaja koji mu pomaže u tome – dok prepreka nema, ili su slabe. Ukoliko ne proučiš cijeli Qur’ân u odsustvu ili slabosti prepreka, ô Allâhov robe, kada ćeš ga onda proučiti? Kada ćeš proučiti Qur’ân? Kada?