Jedini posao nezaposlenih

Jedini posao nezaposlenih

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Ovi saboteri nemaju druga posla nego da ogovaraju muslimane, njihove učenjake i vladare – da bi napravili smutnju među ljudima. Na taj način je obavezno paziti se njih, upozoravati protiv njih i imati lijepo mišljenje o muslimanima:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

“O vi koji vjerujete, klonite se mnogih sumnjičenja, neka su sumnjičenja, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso umrlog brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allâha; Allâh je, zaista, Onaj Koji stalno prima pokajanja i milostiv je.” (49:12)

Ukoliko razmotriš ove ljude koji nemaju druga posla nego da ogovaraju i prenose riječi – vidjet’ ćeš da su oni najgori ljudi, والعياذ بالله. Oni kritikuju dobre muslimane – dok su oni sami najgori ljudi. Oni lažu o muslimanima dok zaboravljaju vlastite mahane i zlo.

Obavezno je dakle paziti se njih, te je obavezno savjetovati i čuvati bratsvo između muslimânâ.