Jedina solucija nakon karikatura Allâhovoga poslanika

Autor: Šajkh Muhammad bin `Umar Bâzmûl

Izvor: http://www.mohammadbazmool.blogspot.dk/2015/01/blog-post_581.html

Pitanje: Da li je za one koji žive u Francuskoj jedina opcija tražiti dozvolu od Hollande-a da ubiju osobu koja ogovara Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم?

Odgovor: Osoba koja živi u islamskoj zemlji i ogovara Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم ne smije biti pogubljena prije nego što slučaj bude iznešen vladaru.

Ukoliko živiš u nevjerničkoj zemlji, ne trebaš ništa činiti – nego trebaš nastojati da što prije učiniš Hidžru iz te zemlje. Nemoj živjeti sa njima ukoliko možeš napustiti zemlju. Nevjerstvo koje oni praktikuju je ozbiljnije. Moraš ispunjavati uslove i sporazume. Ne treba donositi rizične odluke.

Stoga ne trebaš tražiti dozvolu od Hollande-a ili nekoga drugog. Učini Hidžru ili se povuci. Nemoj biti uzrok uništenja muslimana u toj zemlji.

Zar ne znaš da Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم nije naredio da Abû Lahabova žena bude ubijena kada ga je ogovarala u Makki? Nije je ubio niko od ashaba – tada i u tome stanju. Nemoj dozvoliti da te obuzmu emocije i da upadneš u grijeh – kada u stvari želiš podržati vjeru. Da te Allâh uputi!

 

Bazmul