Istina je uvijek jasna

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Možete li nešto reći muslimanima u ovim vremenima smutnji – koje toliko zbunile muslimane da ne znaju šta je istina?

Odgovor: Istina je jasna, a sva hvala pripada Allâhu. Svaki musliman zna šta je istina, a to je poslušnost Allâhu i Njegovome poslaniku صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم – i slijeđenje ove vjere. Ma koliko smutnje bile raširene i ma koliko ih bilo, istina je jasna – a sva hvala pripada Allâhu. Oko nje nema nejasnoća. Spas od ovih smutnji je u slijeđenju Allâhove Knjige i Sunneta Njegovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم – i držanju za džemat muslimana i za vođu muslimana, kao što je to naredio Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم kada ga je Hudhajfah bin al-Jamân رَضِيَ اللهُ عَنْهُ upitao šta treba učiniti ukoliko doživi vrijeme kada bude mnogo smutnji i kada one budu velike. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم mu je rekao:

تَلْزَمُ جَمَاعَةَ الْمُسْلِمِينَ وَإِمَامَهُمْ

“Drži se zajednice muslimana i njihovoga vođe” (al-Bukhârî 3606 i Muslim 1847)

Kao prvo smo se dakle dužni držati Allâhove Knjige i Sunneta Njegovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم, kao drugo trebamo biti poslušni Allâhu i Njegovome poslaniku صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم, kao treće se trebamo držati za džemat muslimana i za vođu muslimana – i kao četvrto trebamo mnogo doviti; doviti Allâhu da otkloni ove smutnje i da spasi muslimane od njihovoga zla.