Ispravan post u Ša`bânu

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Da li je Sunnah postiti cijeli Ša`bân i pridati važnost noći na petnaesti Ša`bân?

Odgovor: Ne treba postiti cijeli Ša`bân, nego njegov veći dio. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je postio mnoge dane u Ša`bânu – ali ne i cijeli mjesec. Neke dane u mjesecu dakle nije postio. Jedini mjesec koji je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم postio u potpunosti je Ramadhân – što je spomenuto u hadîthu. To je dakle prikladno činiti u mjesecu Ša`bânu.

Što se tiče pridavanja važnosti noći na petnaesti Ša`bân, ne postoji dokaz za to. Noć na petnaesti Ša`bân je kao i sve ostale noći u Ša`bânu. Ona se dakle ne razlikuje od ostalih noći. Onaj ko ima običaj činiti `ibâdah i obavljati namaz noću će tokom nje učiniti isto kao i tokom drugih noći. Izdvojiti ovu noć za `ibâdah je novotarija, a onaj ko to čini je griješan. On dakle nema nagradu za to, jer u novotarijama nema dobra. Onaj ko želi dobro radi shodno Sunnetu i slijedi Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم i njegove ashabe. Nisu potvrđene nikakve posebne vrline u vezi sa noći na petnaesti Ša`bân, kao što to nije potvrđeno ni za petnaesti Ša`bân. Neki čak kažu da je noć na petnaesti Ša`bân Lajlat-ul-Qadr. To nije tačno; Lajlat-ul-Qadr je u Ramadhânu. Allâh je rekao:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

“Mi smo ga objavili u u Noći odredbe” (97:1)

Postoji saglasnost da je Lajlat-ul-Qadr u Ramadhânu i da je jedna od zadnjih deset noći. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم ju je tražio u Ramadhânu, a nikada je nije tražio u Ša`bânu. Kako su došli do zaključka da je noć na petnaesti Ša`bân Lajlat-ul-Qadr?