Ispravan odnos prilikom susreta sa nevjernikom na ulici

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (27/189-190)

Pitanje: Zna se desiti da sretnem nevjernika na uskome putu i da sa njim krenem pričati na blag način uz osmjehivanje. Da li je to pogrešno?

Odgovor: Ne smiješ nevjerniku dati do znanja da ti se dopada ili da ga voliš. To je ljubav o kojoj je Allâh rekao:

لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءهُمْ أَوْ أَبْنَاءهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ أُوْلَئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُم بِرُوحٍ مِّنْهُ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ أُوْلَئِكَ حِزْبُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

“Nećeš naći da ljudi koji u Allâha i onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allâhu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili sinovi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi. Njima je On u srca vjerovanje usadio i svjetlom Svojim ih osnažio, i On će ih uvesti u džennetske bašče, kroz koje rijeke teku, da u njima vječno ostanu. Allâh je njima zadovoljan, a i oni su zadovoljni Njime. Oni su Allâhova stranka a, doista, Allâhova su stranka oni koji će sigurno uspjeti.” (58:22)

Trebaš ga susresti u skladu sa njegovim stanjem; ukoliko je poznat po tome da je loš prema muslimanima, trebaš ga susresti sa kiselim i ljutim licem koje ispoljava mržnju. A ukoliko je miran i miroljubiv i između nas i njih postoji sporazum, trebaš ga susresti sa blagim licem – a ne pokazati da si njegov neprijatelj.