Ismijavanje onoga što je preporučeno je otpadništvo

Ismijavanje onoga što je preporučeno je otpadništvo

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Allâh تبارك وتعالى je rekao:

وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِؤُونَ لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ

“Ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: “Mi smo samo razgovarali i zabavljali se.” Reci: “Zar se niste Allâhu, ajetima i znakovima Njegovim, i Poslaniku Njegovom rugali?” Ne ispričavajte se! Jasno je da ste postali nevjernici nakon što ste vjerovali. Ako nekima od vas i oprostimo, druge ćemo kazniti zato što su prestupnici bili.” (9:65-66)

Jedan od faktora koji poništavaju islâm je ismijavanje nečega sa čime je došao Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم. Primjer toga je ismijavanje brade i govor da vjera nije rast dlake. Drugi primjer je osoba koja ismijava Siwâk i rugajući se govori nekome da ga produži i da sa njim učini ovo i ono. To je otpadništvo od islâma – iako je korištenje Siwâka preporučeno a nije obavezno.

Iako je dakle nešto Mustahabb (preporučeno) – to i dalje nije dozvoljeno ismijavati. Ukoliko je nešto potvrđeno od Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم, to treba cijeniti i poštovati – i u slučaju da osoba to sama ne praktikuje. Onaj ko to ne praktikuje to možda ne radi iz lijenosti ili neznanja. Što se međutim tiče onoga ko to mrzi, ogovara ili ponižava, on je otpadnik od islâma – pa makar on to i praktikovao. Dokaz za to je ovaj âjah.