Islâm ne briše one grijehe koje osoba nastavi činiti nakon prelaska na Islâm

Islâm ne briše one grijehe koje osoba nastavi činiti nakon prelaska na Islâm

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: 

Pitanje: Nevjernik je prihvatio Islâm i obaviješten je o propisima vjere, a tada je bio alkoholičar. On je rekao: Ja u potpunosti prihvatam Islâm i vjerujem da je alkohol zabranjen, ali ću nastaviti da ga pijem. Da li će se u ovome slučaju njegov alkoholizam prije Islâma brojati zajedno sa njegovim alkoholizmom nakon prihvatanja Islâma?

Odgovor: Brojati?

Pitanje: Njegov grijeh i nepokornost prije Islâma, zajedno sa njegovim grijehom poslije Islâma.

Odgovor: Da. Ukoliko nevjernik prihvati Islâm i bude dobar u Islâmu, njegovi dotadašnji grijesi će mu biti oprošteni. Ukoliko međutim prihvati Islâm a bude loš, odgovarati će i za dotadašnje grijehe i za grijehe koje je činio (nakon prihvatanja Islâma). Kada on prihvati Islâm Allâh mu briše grijehe Širka i Kufra, a ukoliko on nastavi činiti iste grijehe koje je činio prije prelaska na Islâm – u tome slučaju mu ti grijesi (i prije i poslije prelaska na Islâm) neće biti oprošteni, jer on nije učinio pokajanje za njih.

Pitanje: Islâm briše ono što je bilo…

Odgovor: Islâm briše ono što je bilo prije njega, pod uslovom da on ne nastavi činiti taj grijeh. Ovo je potvrđeno u Sahîh al-Bukhârî; onaj ko nastavi biti nepokoran u Islâmu će odgovarati za tu nepokornost i prije i poslije Islâma. Ovo je zbog toga što on u stvari nije učinio pokajanje za to. On se pokajao od Kufra i njegov Kufr je oprošten, ali je nastavio sa nepokornošću alkoholizma i na taj način čini grijeh. Ukoliko musliman učini izvjestan broj grijeha pa se pokaje za devet od deset od tih grijeha, deseti grijeh još uvijek ostaje.