Iskrenost i znanje su glavni faktori poziva koji urađa plodom

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Allâhov poslanik je rekao `Alîju bin Abî Tâlibu رَضِيَ اللهُ عَنْهُ:

لأَنْ يَهْدِيَ اللَّهُ بِكَ رَجُلاً خَيْرٌ لَكَ مِنْ أَنْ يَكُونَ لَكَ حُمْرُ النَّعَمِ

“Bolje ti je da Allâh preko tebe uputi samo jednog čovjeka od crvenih deva” (al-Bukhârî 3009)

Allâh جَلَّ وَ عَلَا je uputio mnoge generacije ovim pozivom, koji nastavlja urađati pohvalnim plodovima i biti prosvijetljen put koji je uputa ljudima. Proširio se u mnoge islamske zemlje, a iz njega su iznikle generacije koje su odrastale i umirale uz Tawhîd. Sve je ovo إِنْ شَاءَ اللهُ zasluga ovog imâma i reformatora (Muhammada bin `Abdil-Wahhâba), a takvi trebaju biti učenjaci – uvijek i svugdje.

Ovaj poziv je proizveo svoje jasne plodove, što je rezultat iskrenosti na kojoj je zasnovan. To je dakle iskren poziv, a danas postoje mnogi pozivači, ustanove za da`wu i budžeti za da`wu – ali su rezultati oskudni.

Ovaj poziv je iskren i zasnovan je na istinskom znanju. Allâh سُبْحَانَهُ je rekao Svom poslaniku Muhammadu :

قُل هٰذِهِ سَبيلي أَدعو إِلَى اللَّهِ ۚ عَلىٰ بَصيرَةٍ أَنا وَمَنِ اتَّبَعَني ۖ وَسُبحانَ اللَّهِ وَما أَنا مِنَ المُشرِكينَ

“Reci: “Ovo je put moj, ja pozivam k Allâhu, imajući jasne dokaze, ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je Uzvišen Allâh, ja nisam od onih koji Mu druge pridružuju.” (12:108)

Ovo je put Allâhovog poslanika i pozivača koji su ga naslijedili. Jasni dokazi i uvid su znanje. Pozivač mora pozivati na osnovu znanja, a ne na osnovu neukosti. On dakle prvo mora steći znanje i pozivati na osnovu njega. Ovaj imâm se nije upustio u pozivanje prije nego što je stekao veliko znanje od učenjaka njegovog vremena, i u domovini i u inostranstvu. Tek nakon što je stekao veliko znanje i sagledao stanje ljudi, počeo je iskreno pozivati u Allâhovu vjeru.