ISIS – Osinje gnijezdo

Govornik: Šajkh Sâlih bin `Abdil-`Azîz Âluš-Šajkh

Izvor: http://www.af.org.sa/ar/node/3717

Ministar islamskih poslova, Šajkh Sâlih Âluš-Šajkh, uvodno je objasnio da je ISIS strateško djelo koje služi interesima mnogih režima, među kojima su iranski i sirijski – kao što je služilo interesima iračkoga režima pod vođstvom Nûrîja al-Mâlikî. Takođe je dodao da je ISIS rezultat strategije “osinje gnijezdo”, na koju je cionistički lider u Izraelu podsticao prije sedam godina.

Šajkh je desetinama novih daija pokušao objasniti porijeklo ISIS-a. Kada je jedan od njih upitao o porijeklu ISIS-a, Šajkh je odgovorio da su oni ogranak al-Qâ’ide i da su temeljnu prisegu dali Usâmi bin Lâdinu – a zatim Ajmanu adh-Dhawâhirî. Nakon toga su prisegu dali Abû Bakru al-Baghdâdî, nakon što je on bio pod vođstvom Abû Mus`aba az-Zarqâwî u `Irâqu.

Saudijski ministar je ponovio da je izraelski lider 2009. godine eksplicitno pozivao obavještajne službe Izraela i njihovih saveznika širom svijeta da pokrenu strategiju “osinje gnijezdo”, čiji je cilj bio sakupljanje svih ekstremista svijeta na istome geografskome mjestu – što je slučaj sa ISIS-om. Grupi je obezbijeđena snaga i pružena podrška, kvalitetna organizacija, moderno naoružanje, visokotehnološki propagandni filmovi te desetine hiljada pridošlih boraca.