Internet stranice koje citiraju učenjake i šire ispravno vjerovanje

Internet stranice koje citiraju učenjake i šire ispravno vjerovanje

Govornik: `Allâmah Muhammad bin `Abdil-Wahhâb al-Wasâbî (umro 1436)

Izvor:

Pitanje: Šta vi kažete o Salafî forumima i internet stranicama koje šire ispravan manhadž Selefa i ispravno vjerovanje, objavljuju predavanja pouzdanih učenjaka i brane ih? Osobe koje stoje iza njih su početnici, ali oni samo citiraju govor učenjâkâ a zabranjuju govor svih ostalih, i zabranjuju da druge Selefije pišu na njima. Šta vi kažete o ovome?

Odgovor: Molim Allâha da ih nagradi. To spada u saradnju u dobročinstvu i bogobojaznosti. To je ispravno djelo. Molim Allâha da ih nagradi za to. Pozivanje u Allâhovu vjeru je jedan od najboljih načina da se čovjek približi Allâhu. Obavezno je suprotstavljati se istinom onima koji slijede neistinu, a ovo je način pozivanja na istinu; pozivanja na Qur’ân, Sunnah, vjerovanje Salafijjah i ispravan manhadž. Oni to trebaju činiti, kao što to trebaju činiti i studenti, da bi pomogli učenjacima da šire ono što je dobro, da šire znanje i fetve.

U svakome slučaju, to spada u saradnju u dobročinstvu i bogobojaznosti, što je Allâh naredio Svojim govorom:

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allâha jer Allâh strašno kažnjava.” (5:2)

Molim Allâha da nagradi i učenjaka i studenta za njihovo pozivanje na Qur’ân i Sunnah, i za njihovu odbranu ispravnoga manhadža i ispravnoga vjerovanja.