Internet i gubljenje vremena

Internet i gubljenje vremena

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Željeli bismo da date savjet mladima koji su stalno na internetu.

Odgovor: Ono što je poznato o internetu je da sadrži i dobro i zlo. Onaj ko želi dobro, može ga tu naći. On sadrži Šerijatske, jezičke, industrijske i druge nauke. On sadrži i čisto zlo; u njemu ima mnogo zla. Prenešeno mi je da su njegove opasnosti veće od opasnostî satelitskih kanala.

Stoga je moj savjet braći u vezi sa internetom ili satelitskim kanalima da budu bogobojazni. Neka znaju da nisu stvoreni za to. Stvoreni su da čine `ibâdah Allâhu عز وجل. Kada se spuste na nivo životinja po pitanju zadovoljavanja strastî i požudâ izgubili su i ovaj i slijedeći život, والعياذ بالله.

Moja braća muslimani su dužna čuvati svoju vjeru i vrijeme i ne gubiti svoj dragocjeni, dragocjeni, dragocjeni život. Tako mi Allâha, jedan minut je vrijedniji od hiljadu Dirhamâ. Zar ne vidite da, kada smrt dođe, ukoliko bi osobi bilo rečeno: “Da li bi nam dao cijeli dunjaluk ako bismo ti odgodili smrt za jedan minut?”, on bi rekao: “Da!”

Zbog toga je Allâh عز وجل rekao:

حَتَّىٰ إِذَا جَاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ ۚ كَلَّا ۚ إِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا ۖ وَمِن وَرَائِهِم بَرْزَخٌ إِلَىٰ يَوْمِ يُبْعَثُونَ

“Kad nekom od njih smrt dođe, on uzvikne: ‘Gospodaru moj, povrati me da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio!’ – Nikada! To su riječi koje će on uzalud govoriti – pred njima će prepreka biti sve do Dana kada će oživljeni biti.” (23:99-100)

Molim Allâha za lijep završetak za sve nas. Zbog ovoga je došlo u hadîthu:‏

ما من ميت يموت إلا ندم، إن كان محسناً ندم ألا يكون ازداد، وإن كان مسيئاً ندم ألا يكون استعتب

Niko ne umre a da ne zažali; ako je činio dobro žao mu je što nije činio više, a ako je bio griješnik žao mu je što se nije pokajao.

Čuvaj svoj životni vijek, brate moj. Tako mi Allâha, vrijedniji je od zlata i srebra. Ako čovjek ne bi proćerdao jedan jedini Dirham, kako onda može proćerdati ovaj životni vijek o kojem ovisi njegova sreća ili nesreća?

Allâhu, učini da budemo od onih koji su sretni. Allâhu, učini da budemo od onih koji su sretni. Allâhu, učini da budemo od onih koji su sretni, O Gospodaru svjetova.