Ilahije su karakteristika sektaša

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Željeli bismo vaš savjet u ovom vremenu u kojem je omladina koja je privržena vjeri ravnodušna po pitanju ilahija, fotografija i pozorišnih predstava mladih na javnim programima.

Odgovor: Sve su to novotarije koje nemaju osnovu u vjeri. Ilahije su vrsta pjesme i zabave po kojima se prepoznaju sektaši. Jasno kažem da su one karakteristika sektaša! One nisu karakteristika sljedbenika Sunneta. One mogu biti i  karakteristika sufija, koji ih koriste kao sredstvo za ibadet. Allâh nas je zadužio da Ga obožavamo Qur’ânom, da se misaono osvrćemo na Qur’ân i da slušamo Qur’ân. To je put ispravnosti i uspjeha. Ne postoji ništa što nas približava Allâhu a da nam to moćni i plemeniti Qur’ân nije pojasnio. Kako to možemo ostaviti zbog ilahija, twittera i ovih stvari?

Nema sumnje da je ovo društvo sve što je muslimanima ostalo. U njemu je Qibla muslimana, časna Kaba, Sveta Džamija i Džamija Allâhovog poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ. Ova zemlja se mora isticati tim manhadžom i biti uzor i primjer cijelom islamskom svijetu. Muslimani se moraju čuvati ovih stvari, tako da ne upadnu u njih. One utiču na njihovu omladinu, žene i neuke među njima.