Ibn `Uthajmîn o vladi Saudijske Arabije

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

 

Što se ove vlade tiče, poznato vam je da ova zemlja sudi Islâmskim Šerijatom i da sudije sude Islâmskim Šerijatom. Održava se post. Održava se Hadždž. Održavaju se predavanja u masdžidima. Što se onih koji su podložni greškama i iskušenjima tiče, i zlo i uzroci zla se moraju spriječiti.

Ako pogledamo našu zemlju, ne vidimo gradnje na grobovima, Tawâf (kruženja) oko njih i javno ispoljavanje novotarija Sûfijjah i drugih. Moguće je da neki pojedinci posjeduju novotarije Sûfijjah, ali svako društvo ima neku vrstu nereda.

Ukoliko ovo uzmemo u obzir i uporedimo ovu zemlju sa drugim zemljama blizu nas, uočiti ćemo ogromnu razliku. U nekim našim susjednim zemljama se alkohol javno prodaje u prodavnicama. Restorani su otvoreni po danu u Ramadhânu, tako da čovjek može jesti i piti šta hoće. Prostitutke su javno prisutne. Neki koji su putovali u te zemlje kao turisti su mi rekli da su odmah na aerodromu bili upitani:

“Imamo dječake i djevojčice. Šta želite?”

Ovo se dešava javno – سُبْحَانَ اللهِ. Čovjek mora sagledati stvarnost kada je u pitanju njegova vlada i država. Ne treba se fokusirati i širiti isključivo loše strane za koje vladar možda iz nekih razloga može biti i opravdan, a potpuno ignorisati dobre strane – kao da u vladi uopšte nema dobra!

To nije pravednost. Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

“O vjernici, dužnosti prema Allâhu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže bogobojaznosti, i bojte se Allâha, jer Allâh dobro zna ono što činite.” (5:8)

Ukoliko bi neko upitao zašto se dešavaju ovakve stvari, razlog je kao prvo neobuzdana ljubomora, koja se zbog neznanja ne obuzdava ni Šerijatom niti zdravim razumom. Drugi razlog je slijeđenje strasti. Razlog su dakle dvije stvari; ili je u pitanju neznanje o Šerijatu i mudrosti, ili slijeđenje strasti. Iako on zna da je to pogrešno, on širi ove stvari koje odvraćaju ljude od vladarâ i pune ih mržnjom prema njima. On to radi jer na njima želi iskaliti svoju ljutnju.