Ibn `Uthajmîn o glasanju na nevjerničkim izborima

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Trenutno se dešavaju izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Da li je američkim muslimanima dozvoljeno glasati za predsjedničkog kandidata kojeg smatraju najkorisnijim za muslimane – ili trebaju potpuno izbjegavati izbore?

Odgovor: Smatram da trebaju glasati za onoga koga smatraju najkorisnijim za muslimane. To ne predstavlja problem. Poslušajte Allâhove عَزَّ وَ جَلَّ riječi:

غُلِبَتِ الرُّومُ فِي أَدْنَى الْأَرْضِ وَهُم مِّن بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ فِي بِضْعِ سِنِينَ لِلَّهِ الْأَمْرُ مِن قَبْلُ وَمِن بَعْدُ وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ

“Bizantinci su pobijeđeni u najbližoj zemlji, ali oni će, poslije poraza, sigurno pobijediti za nekoliko godina. Allâhu pripada odluka i prije i poslije. Taj dan će se vjernici radovati” (30:2-4)

Ko će pobijediti? Bizantinci protiv perzijanaca, jer su bizantinci bili blaži prema muslimanima od perzijanaca. Vjernici se raduju kada nevjernik koji je blaži prema muslimanima pobijedi nevjernika koji je gori. Isto važi i za izbore. Stoga oni trebaju glasati za onoga za koga smatraju da je najmanje loš prema muslimanima.