Ibn Bâz o velikom konzumiranju luka

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

Pitanje: Koji propis važi za onoga ko jede mnogo bijelog luka jer ga želi i voli; treba li on ići u džamiju na namaz ili je dovoljno da namaz obavlja kod kuće i da je na osnovu toga opravdan?

Odgovor: Onome ko pojede bijeli luk, luk ili poriluk nije dozvoljen odlazak u džamiiju, jer će (neugodnim mirisom) uznemiravati ljude. Allâhov poslanik  je to zabranio i rekao:

مَنْ أَكَلَ ثُومًا أَوْ بَصَلاً، فَلْيَعْتَزِلْنَا أَوْ لِيَعْتَزِلْ مَسْجِدَنَا، وَلْيَقْعُدْ فِي بَيْتِهِ

“Neka se onaj ko je jeo bijeli luk ili luk ne približava nama ili našem masdžidu i neka ostane u svojoj kući.” (al-Bukhârî 7359)

Takođe je potvrđeno da je Allâhov poslanik  naredio da se onaj ko je jeo ove stvari izbaci iz masdžida i rekao:

 مَنْ أَكَلَ الْبَصَلَ وَالثُّومَ وَالْكُرَّاثَ – فَلاَ يَقْرَبَنَّ مَسْجِدَنَا فَإِنَّ الْمَلاَئِكَةَ تَتَأَذَّى مِمَّا يَتَأَذَّى مِنْهُ بَنُو آدَمَ

“Neka se onaj ko je jeo luk, bijeli luk ili praziluk ne približava našim džamijama – jer meleke uznemirava ono što uznemirava i ljude.” (Muslim 564)

Stoga muslimanu nije dozvoljeno jesti poriluk, bijeli luk ili luk, a zatim klanjati sa muslimanima – jer ih time uznemirava. Ukoliko nije u potrebi za tim, treba to ostaviti – tako da mu namaz sa muslimanima ne bude zabranjen. Ukoliko je međutim u potrebi za tim zbog gladi ili bolesti – to je u redu. A ukoliko je navikao jesti to iz požude i poželjnosti, treba to ostaviti – tako da mu namaz sa muslimanima ne bude zabranjen. A ukoliko se na osnovu toga namjerava osloboditi obaveze obavljanja namaza u džematu, to je grijeh i nije dozvoljeno. Molimo Allâha za zdravlje.