Ibn Bâz o okretanju sunca oko zemlje

Autor: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor: al-Adillah an-Naqlijjah wal-Hissijjah `alâ Džarajân-iš-Šams wa Sukûn-il-Ardh, strana 21-25

Qur’ân, Sunnah, saglasnost učenjaka i stvarnost dokazuju da se sunce okreće po svojoj orbiti onako kako ga je Allâh potčinio, a da zemlja miruje.

Allâh تَعَالَى je rekao:

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا ۖ وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ ۖ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ وَجَعَلْنَا فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا فِيهَا فِجَاجًا سُبُلًا لَعَلَّهُمْ يَهْتَدُونَ وَجَعَلْنَا السَّمَاءَ سَقْفًا مَحْفُوظًا ۖ وَهُمْ عَنْ آيَاتِهَا مُعْرِضُونَ وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

“Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? Pa zar neće vjerovati? Mi smo po Zemlji nepomične planine razmjestili da ih ona ne potrese, i po njima smo prolaze i staze učinili da bi oni kuda žele stizali. A nebo smo učinili svodom čuvanim, a oni se od Njegovih znakova okreću. I On je Taj Koji je stvorio noć i dan, i Sunce i Mjesec, i svi oni u svemiru plove.” (21:30-33)

Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

اللَّهُ الَّذِي رَفَعَ السَّمَاوَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا ۖ ثُمَّ اسْتَوَىٰ عَلَى الْعَرْشِ ۖ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى ۚ يُدَبِّرُ الْأَمْرَ يُفَصِّلُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ بِلِقَاءِ رَبِّكُمْ تُوقِنُونَ

“Allâh je nebesa, vidite ih, bez stupova podigao, i onda se nad `Aršom uzvisio, i Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog; On upravlja svim i potanko izlaže dokaze, da biste se uvjerili da ćete pred Gospodara svoga stati.” (13:2)

Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

وَأَلْقَىٰ فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ وَأَنْهَارًا وَسُبُلًا لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

“On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potrese, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate” (16:15)

Allâh عَزَّ وَجَلَّ  je rekao:

يُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَيُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى ۚ ذَٰلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ

“On uvodi noć u dan i uvodi dan u noć, On je potčinio Sunce i Mjesec – svako plovi do roka određenog; to vam je, eto, Allâh, Gospodar vaš.” (35:13)

Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

وَالشَّمْسُ تَجْرِي لِمُسْتَقَرٍّ لَهَا ۚ ذَٰلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ وَالْقَمَرَ قَدَّرْنَاهُ مَنَازِلَ حَتَّىٰ عَادَ كَالْعُرْجُونِ الْقَدِيمِ لَا الشَّمْسُ يَنْبَغِي لَهَا أَنْ تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ ۚ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

“I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg. I Mjesecu smo odredili položaje; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut. Nit’ Sunce može Mjesec dostići, nit’ noć dan preteći, svi oni u svemiru plove.” (36:38-40)

Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ ۖ يُكَوِّرُ اللَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّيْلِ ۖ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُسَمًّى ۗ أَلَا هُوَ الْعَزِيزُ الْغَفَّارُ

“Nebesa i Zemlju mudro je i s istinom stvorio; On noću zavija dan i danom zavija noć; On je Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog. Eto, On je Silni i On mnogo prašta!” (39:5)

Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

وَتَرَى الشَّمْسَ إِذَا طَلَعَتْ تَزَاوَرُ عَنْ كَهْفِهِمْ ذَاتَ الْيَمِينِ وَإِذَا غَرَبَتْ تَقْرِضُهُمْ ذَاتَ الشِّمَالِ وَهُمْ فِي فَجْوَةٍ مِنْهُ

“I ti si mogao vidjeti kako Sunce, kada se rađa – obilazi pećinu s desne strane, a kada zalazi – zaobilazi je s lijeve strane, a oni su bili u sredini njezinoj.” (18:17)

Ovi časni âjeti su definitivan dokaz da se sunce pomjera i da ne miruje, a da zemlja miruje. Allâh je po njoj nepomične planine razmjestio da se ne bi poljuljala pod ljudima, i prostruo im je da bi na njoj mogli boraviti i okorištavati se onim što im je Allâh stvorio.

Tumači Qur’âna kao Ibn Džerîr, al-Beghawî, Ibn Kethîr, al-Qurtubî i drugi ustanovili su da se sunce pomjera, i da se podiže i spušta – dok zemlja nepomično miruje. Isto govore i drugi učenjaci čiji su stavovi o ovoj temi priznati. Oni govore prema Qur’ânu, i da se sunce i mjesec kreću po svojim orbitama onako kako im je Allâh odredio – dok zemlja nepomično miruje.

Onaj ko tvrdi nešto drugo i govori da sunce miruje a da zemlja kruži je Allâha i Njegovu časnu Knjigu optužio za laž. Onaj ko to kaže je uznevjerovao i zalutao, jer je za laž optužio Allâha i Qur’ân, kao i Allâhovoga poslanika . On  je izričito rekao u autentičnim hadîthima da sunce kruži i da, kada se spušta, Allâhu عَزَّ وَجَلَّ pada na Sudžûd ispod `Arša.

Što se tiče onoga ko govori da i zemlja i sunce kruže, ovaj stav je blaži od prvoga. On je međutim pogrešan, i u suprotnosti sa prethodnim âjetima, suštinskim dokazima i stvarnošću – i vodi ka govoru da sunce miruje.