I to je vrsta Hidžre

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: U nekim zemljama musliman nije u stanju učiniti Hidžru iz zemlje u kojoj se nalazi, zbog zakona te zemlje koji mu ne dozvoljavaju da je učini. Kako će on učiniti Hidžru iz svoje zemlje ukoliko mu je teško praktikovati vjeru?

Odgovor: Zar nisi čuo Allâhov govor:

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

»Pa Allâha se bojte koliko god možete.« (64:16)?

Allâh je takođe rekao:

لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا

»Allâh nijednu osobu ne opterećuje preko mogućnosti njene.« (2:286)

Allâhov poslanik  je rekao:

إِذَا أَمَرْتُكُمْ بِأَمْرٍ فَأْتُوا مِنْهُ مَا اسْتَطَعْتُمْ

»Kada vam nešto naredim, obavljajte to koliko možete« (al-Bukhârî 7288)

Zato je Allâh u Svojoj veličanstvenoj Knjizi u vezi sa Hidžrom rekao:

إِلَّا الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ لَا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلَا يَهْتَدُونَ سَبِيلًا فَأُولَٰئِكَ عَسَى اللَّهُ أَن يَعْفُوَ عَنْهُمْ ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَفُوًّا غَفُورًا

»Izuzetak su nemoćni muškarci, i žene, i djeca, koji se snaći ne mogu i koji ne nađu puta. Allâh će njima oprostiti; Allâh je Onaj Koji stalno poništava grijehe i oprašta.« (4:98-99)

Nemoćni mogu biti oni koji ne poznaju puteve, ili oni koji nemaju finansijska sredstva – ili oni kojima je državni sistem prepreka za napuštanje zemlje, pa im je to opravdanje.

Ukoliko nađe način da učini Hidžru, to će i učiniti – a Allâh zna šta je u srcima i poznaje činjenično stanje.

Allâh će olakšati onima koji iskreno pokušavaju učiniti Hidžru, a onaj ko je ne bude u stanju učiniti je opravdan i treba biti bogobojazan tamo gdje se nalazi.

On treba voditi računa da se druži sa dobrim muslimanima i da izbjegava loše ljude. I to je vrsta Hidžre dok je u svojoj zemlji.