Hidžrah je primjer sretnoga života

Hidžrah je primjer sretnoga života

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Allâh تعالى je rekao:

وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ فِي اللّهِ مِن بَعْدِ مَا ظُلِمُواْ لَنُبَوِّئَنَّهُمْ فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَلَأَجْرُ الآخِرَةِ أَكْبَرُ لَوْ كَانُواْ يَعْلَمُونَ

“One koji se isele Allâha radi, nakon što su bili progonjeni, Mi ćemo još na ovom svijetu na lijepo mjesto smjestiti; a nagrada na onom svijetu bit’ će još veća – kad bi oni samo znali” (16:41)

Hidžrah! Hidžrah je takođe primjer sretnoga života. Nakon Džihâda dolazi Hidžrah iz nevjerničkih zemalja u islâmske zemlje – sa svrhom spašavanja vjere. To se treba učiniti da bi se spasila vjera, a ne kao potraga za ugodnim životom, trgovinom ili nekom drugom ovodunjalučkom svrhom. To dakle treba učiniti sa svrhom spašavanja vjere. Čak i ukoliko bi njegov život bio siromašan, on bježi zbog svoje vjere. On čini Hidžru iz zemlje koja je napredna i u kojoj se nalazi sve, ali je nevjernička. On ide u zemlju u kojoj je standard života niži a Rizq manji, ali on želi sačuvati i spasiti svoju vjeru. On ne traži ovodunjalučku korist, nego jedino želi spasiti svoju vjeru. To je njegova svrha.