Hidžrah ili studiranje pa Da`wah u nevjerničkoj zemlji?

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î

Izvor: Tuhfat-ul-Mudžîb (136)

Pitanje: Da li je bolje preseliti iz nevjerničke u islamsku zemlju ili otići iz nevjerničke u islamsku zemlju na studiranje – a zatim se ponovo vratiti u nevjerničku zemlju?

Odgovor: To ovisi o osobi; ukoliko osoba posjeduje znanje i želi se vratiti da poziva u Allâhovu vjeru – ja mu to savjetujem. Ukoliko se međutim boji iskušenja, savjetujem mu da bježi. Allâh تَعَالَى je rekao:

إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِي أَنفُسِهِمْ قَالُوا فِيمَ كُنتُمْ ۖ قَالُوا كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الْأَرْضِ ۚ قَالُوا أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُوا فِيهَا ۚ فَأُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ ۖ وَسَاءَتْ مَصِيرًا إِلَّا الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ لَا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلَا يَهْتَدُونَ سَبِيلًا

“Doista će meleci, kada budu uzimali duše onima koji su prema sebi zulum učinili, pitati: “Šta je bilo s vama?”, a oni će odgovoriti: “Bili smo nemoćni na Zemlji.” “Zar Allâhova Zemlja nije prostrana i zar se niste mogli nekuda iseliti?”, reći će im oni. Zato će njihovo prebivalište biti Džahannam, a loše je to konačno odredište! Izuzetak su nemoćni muškarci, i žene, i djeca, koji se snaći ne mogu i koji ne nađu puta.” (4:97-98)

Što se tiče osobe koja posjeduje znanje i želi pozivati u Allâhovu تَعَالَى vjeru a ne boji se iskušenja kojima će biti izložen – u redu je da ostane tamo i da poziva u Allâhovu vjeru i upozorava svoju familiju protiv kršćanstva.

Jedan brat me je upitao da ode u Veliku Britaniju da bi dobio britansko državljanstvo. Oni jedino daju britansko državljanstvo ukoliko se zakuneš da se potčinjavaš njihovome zakonu i da si lojalan britanskoj vladi – a Allâh تَعَالَى kaže:

لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءهُمْ أَوْ أَبْنَاءهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ

“Nećeš naći da ljudi koji u Allâha i onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allâhu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili sinovi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi.” (58:22)

لَّا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۖ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْءٍ إِلَّا أَن تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقَاةً ۗ وَيُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ ۗ وَإِلَى اللَّهِ الْمَصِيرُ

“Neka vjernici za prisne prijatelje i zaštitnike ne uzimaju nevjernike mimo vjernikâ, a ko to čini, s Allâhom nema ništa! Učinite to samo ako se time od njih štitite! Allâh vas na Sebe upozorava, a kod Allâha je konačno odredište.” (3:28)

Brat koji ode tamo treba biti ponosan na svoju vjeru i pozivati u Allâhovu تَعَالَى vjeru:

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

“A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allâhu, koji dobra djela čini i koji govori: “Ja sam, doista, musliman!” (41:33)