Granica Selefije

Granica Selefije

Govornik: Šajkh `Abdul-`Azîz bin Jahjâ al-Bura`î

Izvor:

Pitanje: Imamo mladoga Selefiju koji je međutim slab kada je u pitanju ljubav i mržnja u ime Allâha – jer se druži sa sumnjivim osobama. Na osnovu toga neki Salafijjûn kažu da on nije Salafî, dok drugi kažu da je Salafî koji je slab kada je u pitanju ljubav i mržnja u ime Allâha. On se i dalje savjetuje, uzimajući u obzir da se ovi sumnjivi pojedinci i dalje susreću sa njim i posjećuju ga. Kako ćemo se odnositi prema ovome mladiću?

Odgovor: Salafî mora imati granice preko kojih ne smije prelaziti. U te granice spada da mu se niko od Ahl-ul-Bid`a ne smije približavati. Ti slijediš Sunnah; ukoliko kreneš slušati sljedbenike novotarijâ i zablude – i sam ćeš zalutati, ili ćeš u najmanju ruku biti na dobrom putu da zalutaš. Ne upuštaj se u avanture i nemoj imati previsoko mišljenje o sebi. Čak i ukoliko čuješ novotara da kaže nešto što ti neće nanijeti štetu, pjesnik kaže:

Ne pij otrov oslanjajući se na medicinu

ona je isprobana u praksi

Novotar je kao otrov, a Allâhov poslanik صلىى الله عليه وسلّم je rekao:

لاَ يُورِدَنَّ مُمْرِضٌ عَلَى مُصِحٍّ

“Neka onaj ko ima bolesne deve svoje deve nipošto ne miješa sa zdravim devama” (al-Bukhârî 5771 i Muslim 2221)

Allâhov poslanik صلىى الله عليه وسلّم je takođe rekao:

فِرَّ مِنَ الْمَجْذُومِ كَمَا تَفِرُّ مِنَ الأَسَدِ

“Bježi od gubavoga kao što bježiš od lava” (al-Bukhârî 5707)

Ideološka guba je gora od fizičke gube. Čuvaj se zla Ahl-ul-Bid`a. Što se tiče toga da je on novotar a ti si Sunnî i kažeš da ga želiš savjetovati – to ne smije biti na način da sjedite i kahvenišete, chatate preko WhatsApp-a, zajedno se vozite u autu i slično. Ti si Sunnî a on je sljedbenik novotarija; ili će on učiniti pokajanje Allâhu – ili ćeš ga ti napustiti i nećeš sjediti sa njim. Nemoj se navikavati da sjediš sa Ahl-ul-Bid`a. To je opasno:

Šugava žena nije od koristi zdravoj

samo će se zdrava žena ošugati

Ukoliko se trula jabuka nalazi u istome kartonu sa dobrim jabukama – i dobre će jabuke koje su pored nje istruhnuti. Budeš li sjedio sa njim, on će te uništiti. On jedino ima pravo da ga savjetuješ, a nakon toga ćeš ga napustiti. Lijepo je da ga braća savjetuju tako da on posumnja u svoj manhadž, ali to zahtijeva da tri ili četiri pametna čovjeka sjednu sa njim i posavjetuju ga na najprijateljskiji i najbolji način. On će nakon toga izabrati; ili vas – ili novotarske Hizbijjûn.