Gdje je ženama bolje klanjati Teraviju?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

 

Pitanje: Mnoge žene klanjaju Teraviju sa muškarcima u masdžidu. Da li je to bolje, ili je bolje da klanjaju kući, uzimajući u obzir da mnoge od njih govore da im to pomaže i da ih podstiče – posebno ukoliko nisu u stanju čitati Qur’ân.

Odgovor: Njen namaz kod kuće je bolji, ali ukoliko joj namaz u masdžidu predstavlja pomoć i podsticaj i ukoliko se boji da će kod kuće propustiti namaz (ili da koncentracija u namazu neće biti ista), u ovome slučaju joj je možda bolje klanjati u masdžidu, jer je ova vrlina povezana sa samim `ibâdetom – dok je kuća povezana sa mjestom `ibâdeta. Vrlina koja je povezana sa `ibâdetom je preča od vrline koja je povezana sa mjestom `ibâdeta.

Ženi je međutim obavezno da prilikom izlaska bude pokrivena i da ne bude neprikladno obučena niti namirisana. Stoga su žene koje donesu tamjan na mjesto gdje žene obavljaju namaz bliže grijehu nego nagradi, jer žene time postaju namirisane, te takve odlaze (iz masdžida) – a Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

أَيُّمَا امْرَأَةٍ أَصَابَتْ بَخُورًا فَلاَ تَشْهَدْ مَعَنَا الْعِشَاءَ الآخِرَةَ

“Neka žena koja se namirisala tamjanom ne prisustvuje Jaciji sa nama.” (Muslim 444)

Ukoliko bi žena međutim donijela tamjan i namirisala samo masdžid a niko drugi time ne bude namirisan, to je u redu. Bolje joj je međutim da to ne radi, da je neko ne bi slijedio u tome – čineći to na pogrešan način.