Gdje je Allâh?

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

Pitanje: Gdje je Allâh? Da li se On nalazi iznad `Arša – ili svugdje? Koji propis važi za onoga ko kaže da se Allâh nalazi svugdje?

Odgovor: Allâh سبحانه se nalazi iznad Svoga `Arša – u Uzvišenosti iznad svih stvorenja. Ovo je stav Ahl-us-Sunnah wal-Džamâ`ah i ono sa čime su došli svi poslanici عليهم الصلاة والسلام.

Svaki poslanik je dakle došao sa vjerovanjem da se Allâh سبحانه وتعالى nalazi iznad Svoga `Arša, iznad svih stvorenjâ. Allâh تعالى je rekao:

الرَّحْمَٰنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَىٰ

“Svemilosni, Koji se nad `Aršom uzvisio.” (20:5)

Allâh سبحانه je rekao:

أَأَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاءِ أَن يَخْسِفَ بِكُمُ الْأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُورُ

“Jeste li sigurni da vas Onaj Koji je na nebesima neće u zemlju utjerati, kad se ona počne iznenada tresti?!” (67:16)

Allâh جل وعلا je rekao:

إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ

“K Njemu se dižu lijepe riječi, a dobra djela ih uzdižu.” (35:10)

Allâh جل وعلا je rekao:

تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ

“Njemu se penju meleki i Duh u danu koji pedeset hiljada godina traje.” (70:4)

Allâh جل وعلا je rekao:

إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَىٰ عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ ۗ أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ ۗ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

“Gospodar vaš je Allâh, Koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad `Aršom uzvisio. On tamom noći prekriva dan, koja ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde pokoravaju se Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allâh, Gospodar svjetova!” (7:54)

Allâh سبحانه وتعالى nas je na sedam mjesta obavijestio da se nalazi iznad Svoga `Arša. Uzvisio se na način koji je dostojan Njegove Veličanstvenosti. Način uzvišavanja Njegovih stvorênjâ ni na koji način nije sličan načinu Njegovoga uzvišenja – kao što to važi i za Njegova ostala svojstva. Allâh سبحانه je rekao:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ ۖ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

“Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi.” (42:11)

Allâh سبحانه وتعالى je rekao:

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

“Reci: “On je Allâh – Jedan! Allâh je Utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!” (112:1-4)

Allâh سبحانه je rekao:

هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِيًّا

“Znaš li da ima neko Njemu sličan?” (19:65)

Allâh u ovome pitanju negira da ima neko Njemu sličan. Njemu ništa dakle nije slično.

U hadîthu se prenosi da je jedan od ashaba želio osloboditi djevojku koja je bila robinja. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم ju je tada upitao:

‏ أَيْنَ اللَّهُ‏ قَالَتْ فِي السَّمَاءِ ‏قَالَ مَنْ أَنَا ‏‏‏ قَالَتْ أَنْتَ رَسُولُ اللَّهِ قَالَ ‏أَعْتِقْهَا فَإِنَّهَا مُؤْمِنَةٌ

“Gdje je Allâh?” Ona je odgovorila: “Na nebesima”. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je zatim upitao: “Ko sam ja?” Ona je odgovorila: “Ti si Allâhov poslanik”. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je tada rekao: “Oslobodi je, ona je vjernica”. (Muslim 537)

Kada ju je upitao gdje je Allâh, ona je dakle dakle odgovorila da je Allâh na nebesima – a on صلى الله عليه وسلّم je tada rekao da se oslobodi i da je vjernica. Ovo dakle dokazuje da je naš Gospodar na nebesima, Uzvišen iznad Svoga `Arša, iznad svih stvorenjâ – a ovo je značenje Njegovoga سبحانه govora:

أَأَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاءِ أَن يَخْسِفَ بِكُمُ الْأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُورُ أَمْ أَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاءِ أَن يُرْسِلَ عَلَيْكُمْ حَاصِبًا ۖ فَسَتَعْلَمُونَ كَيْفَ نَذِيرِ

“Jeste li sigurni da vas Onaj Koji je na nebesima neće u zemlju utjerati, kad se ona počne iznenada tresti?! Ili ste sigurni da Onaj Koji je na nebesima na
vas neće vjetar s kamenjem poslati?! Pa, znat’ ćete kakvo je upozorenje Moje!” (67:16-17)

Ovo je objavljeno u sûri al-Mulk. Ahl-us-Sunnah wal-Džamâ`ah, ashâbi kao i poslanici عليهم الصلاة والسلام su saglasni da se Allâh جل وعلا nalazi iznad Svoga `Arša. Zbog toga je Allâh جل وعلا rekao:

وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا هَامَانُ ابْنِ لِي صَرْحًا لَّعَلِّي أَبْلُغُ الْأَسْبَابَ أَسْبَابَ السَّمَاوَاتِ فَأَطَّلِعَ إِلَىٰ إِلَٰهِ مُوسَىٰ وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ كَاذِبًا ۚ وَكَذَٰلِكَ زُيِّنَ لِفِرْعَوْنَ سُوءُ عَمَلِهِ وَصُدَّ عَنِ السَّبِيلِ ۚ وَمَا كَيْدُ فِرْعَوْنَ إِلَّا فِي تَبَابٍ

“”O Hamane”, reče Faraon, “sagradi mi toranj ne bih li stigao do staza, staza nebeskih, ne bih li se popeo do Mûsâova Boga, a ja smatram da je on, zaista, lažac.” I eto tako su faraonu njegova ružna djela uljepšana, i on je bio odvraćen od Pravog puta, a lukavstvo se faraonovo završilo na njegovu štetu.” (40:36-37)

Ovo dokazuje da je Mûsâ Faraonu dao do znanja da je Allâh Uzvišen i da se nalazi iznad Svoga `Arša. Zbog toga je Faraon rekao ono što je rekao.

Onaj ko govori da se Allâh nalazi svugdje ili da nije Uzvišen je nevjernik (Kâfir), jer je optužio za laž Allâha i Njegovoga poslanika, te je za laž optužio i saglasnost Ahl-us-Sunnah wal-Džamâ`ah – kao što to rade Džahmijjah, Mu`tazilah i njima slični. Ovi ljudi spadaju u onê koji su najviše uznevjerovali, jer negiraju Allâhova imena i svojstva.