Fetve se ne uzimaju od svakoga

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Nakon medijske pojave odstupajućih fetvi, neki ljudi su zbunjeni. Koji je vaš savjet studentima i laicima?

Odgovor: Fetve se ne uzimaju od svakoga. One se ne uzimaju od bilo koje neznalice ili učenog, zabludjelog ili upućenog. Fetve se uzimaju od onih koji ih imaju pravo izdavati; a to su učenjaci koji su istrajni u pokornosti Allâhu. Fetve se dakle uzimaju sa legitimnih izvora, a ne od bilo koga. To je sa jedne tačke gledišta.

Sa druge tačke gledišta, Allâh جَلَّ وَ عَلَا nam je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ ۖ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ۚ ذَٰلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا

“O vjernici, pokoravajte se Allâhu i pokoravajte se poslaniku i nadležnim između vas! A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allâhu i poslaniku, ako vjerujete u Allâha i drugi svijet! To je bolje i posljedice su ljepše!” (4:59)

Ukoliko se u fetvama i stavovima pojavi razilaženje, Allâh nam je dao vagu na osnovu koje raspoznajemo ispravno od neispravnog i uputu od zablude – a to je vraćanje na Qur’ân i Sunnah. Ono što je u skladu sa Qur’ânom i Sunnetom je istina, a ono što nije u skladu sa njima je pogrešno i zabluda koju izbjegavamo. A oni koji to znaju su učenjaci. Te se stvari dakle prepuštaju učenjacima koji znaju kako se uzima iz Qur’âna i Sunneta u skladu sa šerijatskim pravilima i principima. Nema svako pravo reći da uzima iz Qur’âna i Sunneta shodno svom razmišljanju. Postoje specijalisti koji uzimaju iz Qur’âna i Sunneta:

وَإِذَا جَاءَهُمْ أَمْرٌ مِّنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذَاعُوا بِهِ ۖ وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَإِلَىٰ أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِينَ يَسْتَنبِطُونَهُ مِنْهُمْ ۗ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ لَاتَّبَعْتُمُ الشَّيْطَانَ إِلَّا قَلِيلًا

“A kada im dođe nešto što se odnosi na sigurnost ili strah, oni to razglase. A da to prepuste poslaniku ili pretpostavljenim svojima, to bi sigurno od njih saznali oni koji to ispituju. A da nije dobrote Allâhove prema vama i milosti Njegove, vi biste, osim nekolicine, Šajtâna slijedili.” (4:83)

Pretpostavljeni su učenjaci i vladari. Svi imaju svoje specijalizacije. Ne može svako uzimati iz Qur’âna i Sunneta i reći da uzima iz Qur’âna i Sunneta. Da li si kvalifikovan za to? Većina nije. Stvari se dakle moraju ispravno usklađivati.