Faraon u muzeju?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

 

Pitanje: Kažu da je faraon kojeg je Allâh utopio danas u muzeju i da se njegovo tijelo posjećuje za određenu svotu. Mislim da piše da se zove Ramzes Drugi, i kažu da je to faraon kojeg je Allâh utopio i učinio ga opomenom za one poslije njega. To dokazuju âjetom:

فَالْيَوْمَ نُنَجِّيكَ بِبَدَنِكَ لِتَكُونَ لِمَنْ خَلْفَكَ آيَةً وَإِنَّ كَثِيرًا مِنْ النَّاسِ عَنْ آيَاتِنَا لَغَافِلُونَ

»Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje, da bi bio poučan primjer onima poslije tebe, ali mnogi ljudi su prema Našim âjetima i znakovima ravnodušni.« (10:92)

Odgovor: Ko su oni poslije njega? Sinovi Isrâ’îlovi. Faraon ih je prestravio, i da nisu vidjeli njegovo tijelo, svašta bi zamišljali – i možda mislili da je spašen. Kad su ga vidjeli vlastitim očima, uvjerili su se. Zar misliš da je moguće da su oni, nakon što su naslijedili njegovu zemlju, uzeli faraonovo tijelo i stavili ga u muzej? Da su se dokopali njegovog tijela, raskomadali bi ga. Sve je to međutim laž.

Žalosno je da islamska zemlja slavi ili se ponosi faraonom. Uprkos tome što tvrde da je to faraon iz vremena Musâa عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَ السَّلَامُ, oni se hvale njime. Ovo je na neki način slično ponosu kršćana na krst na kojem je razapet `Îsâ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَ السَّلَامُ. Da su kršćani razumni, umjesto toga bi slomili krst svaki put kada ga vide. To je međutim neznanje.

Ono što je bitno je da je obavezno vjerovati da taj čovjek nije faraon iz vremena Musâa, nego neki drugi faraon ili ručno izrađena figura.