Entuzijastični i neuki

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Kada je u pitanju Džihâd, neki kažu da se naše stanje ne može porediti sa stanjem Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم, jer je on bio u Makki među nevjernicima i mušricima – dok smo mi muslimani, među muslimanima u muslimanskim zemljama…

Odgovor: Zar stanje ne treba biti takvo među muslimanima, kada je bilo takvo među mušricima? Razmisli o tome. Ako je Allâhovome poslaniku صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم bilo naređeno da među mušricima i nevjernicima bude strpljiv i ne primjenjuje silu, šta onda reći ukoliko je čovjek među muslimanima? Ukoliko posjeduješ vlast i sposobnost – radiš shodno tome. Ukoliko međutim nemaš sposobnost, u tome slučaju ćeš samo prenositi i upozoravati – jer nemaš vlast i nisi u stanju učiniti više. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ الإِيمَانِ

“Ko od vas vidi neko zlo, neka ga ukloni rukom, a ako ne može, neka ga osudi jezikom, a ako ne može, neka ga prezire srcem – a to je najslabiji îmân.” (Muslim 49)

Ovo važi za svako zlo; za Širk, Kufr – i sve ostale grijehe. Stvari se trebaju odvijati postepeno. Ovi ljudi su međutim u potrebi za učenjem, jer su neuki. Oni imaju brigu i entuzijazam, ali su neuki. Oni su neuki – a to je problem.