Džuma i namazi u džematu tokom epidemije corone

Hvala Allâhu, Gospodaru svjetova. Neka je mir i blagoslov na našeg poslanika Muhammada, njegovu porodicu i ashabe.

Na svojoj 246-oj posebnoj sjednici, održanoj u ar-Rijâdhu u srijedu 16.07.1441 (11.03.2020), Komitet Velikih Učenjaka je razmotrio propis odsustva sa namaza u džematu i Džume u slučaju epidemije ili straha od njenog širenja. Nakon razmatranja izvornih tekstova islamskog šerijata, njegovih svrha i pravila, te riječi učenjaka po tom pitanju, Komitet Velikih Učenjaka pojašnjava:

1 – Zaraženoj osobi je zabranjeno prisustvovanje na Džumi i namazima u džematu. Allâhov poslanik je rekao:

لاَ يُورِدُ الْمُمْرِضُ عَلَى الْمُصِحِّ

“Neka se bolesni ne vodi kod zdravog” (al-Bukhârî 5771 i Muslim 2221)

Allâhov poslanik je takođe rekao:

إِذَا سَمِعْتُمْ بِالطَّاعُونِ بِأَرْضٍ فَلاَ تَدْخُلُوهَا، وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلاَ تَخْرُجُوا مِنْهَا

“Kada čujete da se u nekoj zemlji pojavila kuga, ne ulazite u nju. A ako se pojavi u zemlji u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje”. (al-Bukhârî 5728)

2 – Ukoliko nadležne vlasti stave nekoga u izolaciju, obavezno mu je pridržavati se toga i ne prisustvovati namazima u džematu i Džumi. U tom slučaju će obavljati namaz kod kuće ili na mjestu gdje je izoliran. aš-Šurajd bin Šarîk ath-Thaqafî رَضِيَ اَللَّهُ تَعَالَى عَنْهُ je rekao:

كَانَ فِي وَفْدِ ثَقِيفٍ رَجُلٌ مَجْذُومٌ فَأَرْسَلَ إِلَيْهِ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ‏ “‏ إِنَّا قَدْ بَايَعْنَاكَ فَارْجِعْ ‏”

“Čovjek iz delegacije Thaqîfa bio je zaražen leprom, pa mu je Allâhov poslanik poslao poruku: “Primili smo tvoju prisegu. Vrati se.”” (Muslim 2231)

3 – Onome ko se boji da će biti zaražen ili da će zaraziti druge dozvoljeno je da ne prisustvuje Džumi i namazima u džematu. Allâhov poslanik je rekao:

لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ

“Nema štete (samome sebi) niti nanošenja štete (drugima).” (Ibn Mâdžah 2341)

Onaj ko ne bude klanjao Džumu će klanjati Podne četiri rekata.

Komitet Velikih Učenjaka preporučuje svima da se pridržavaju uputstava, direktiva i pravila donesenih od strane nadležnih vlasti, te da se boje Allâha عَزَّ وَجَلَّ i da se oslone na Njega dovom da otkloni ovu nedaću.

Allâh تَعَالَى je rekao:

وَإِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلاَ كَاشِفَ لَهُ إِلاَّ هُوَ وَإِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلاَ رَادَّ لِفَضْلِهِ يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَهُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

“Ako ti Allâh kakvu nevolju da, niko je osim Njega ne može otkloniti, a ako ti htjedne dobro, pa – niko ne može blagodat Njegovu spriječiti; On njome nagrađuje onoga koga hoće od robova Svojih; On je Oprostitelj grijeha, Milostivi.” (10:107)

Allâh سُبْحَانَهُ je rekao:

وَقَالَ رَبُّكُمْ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

“Gospodar vaš je rekao: “Dove Mi upućujte, Ja ću vam se odazvati!” (40:60)

Neka je salawât i mir na našeg poslanika Muhammada, njegovu familiju i ashabe.