Džinni su odgovorni za svoja djela

Autor: `Allâmah Muhammad bin `Abdillâh as-Subajjil

Izvor: Rasâ’il fîl-`Aqîdah wad-Da`wah, strana 148-149

Pitanje: Da li je Allâh poslao Muhammada صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم džinnima kao i ljudima? Da li će im biti suđeno na Sudnjem Danu? Allâh kaže:

وَمَا كُنَّا مُعَذِّبِينَ حَتَّى نَبْعَثَ رَسُولاً

“A Mi nijedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali!” (17:15)

Odgovor: Džinni su Allâhova stvorenja. Spomenuti su u Qur’ânu. Oni su odgovorni za svoja djela. Odredište njihovih vjernika je džennet – dok je odredište njihovih nevjernika džehennem. Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

“Džinne i ljude sam stvorio samo zato da Me obožavaju” (51:56)

Allâh جَلَّ وَعَلَا nam govori da im je iz njihovih redova poslao poslanike. Allâh سُبْحَانَهُ je rekao:

يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالإِنسِ أَلَمْ يَأْتِكُمْ رُسُلٌ مِّنكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي وَيُنذِرُونَكُمْ لِقَاء يَوْمِكُمْ هَذَا قَالُواْ شَهِدْنَا عَلَى أَنفُسِنَا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَشَهِدُواْ عَلَى أَنفُسِهِمْ أَنَّهُمْ كَانُواْ كَافِرِينَ

“O skupe džinski i ljudski, zar vam iz redova vaših nisu dolazili poslanici koji su vam âjete Moje kazivali i upozoravali vas da ćete ovaj vaš dan dočekati? Oni će reći: “Mi svjedočimo protiv sebe.” Njih je život na Zemlji bio obmanuo i oni će sami protiv sebe posvjedočiti da su bili nevjernici.” (6:130)

Allâh عَزَّ وَجَلَّ spominje u Svojoj Knjizi džinne koji su čuli Qur’ân. Zbog toga je objavio cijelu sûru sa njihovim imenom. Allâh سُبْحَانَهُ je rekao:

وَإِذْ صَرَفْنَا إِلَيْكَ نَفَرًا مِّنَ الْجِنِّ يَسْتَمِعُونَ الْقُرْآنَ فَلَمَّا حَضَرُوهُ قَالُوا أَنصِتُوا فَلَمَّا قُضِيَ وَلَّوْا إِلَى قَوْمِهِم مُّنذِرِينَ

“Kada ti poslasmo nekoliko džinnâ da Qur’ân slušaju, kada dođoše da ga čuju, oni rekoše: “Šutite i slušajte!” A kad se završi, vratiše se narodu svome da upozoravaju.” (46:29)

Šajkh-ul-Islâm Ibn Tajmijjah رَحِمَهُ اللهُ je rekao:

“Obavezno je znati da je Allâh poslao Muhammada صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم svim ljudima i džinnima. Ne postoji čovjek niti džinn koji ne mora vjerovati u Muhammada صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم i slijediti ga. On mora vjerovati u sve o čemu nas je obavijestio i izvršavati njegove naredbe. Svako do koga putem njegove poruke dospije istina a on odbije vjerovati u to je nevjernik. Ne igra ulogu da li se radi o čovjeku ili džinnu. On صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je poslan ljudima i džinnima. Muslimani su saglasni o tome. Džinni su čuli Qur’ân i vratili se svome narodu sa porukom upozorenja.”