Džihâd u Dammâdžu, ali ne u Palestini i `Irâqu?

Govornik: Šajkh `Abdullâh bin `Umar al-`Adanî

Izvor:

Pitanje: Kako pobijamo neke daije koji govore da učenjaci Ahl-us-Sunnah proglašavaju Džihâd u Dammâdžu, ali ne u Palestini, `Irâqu i drugim zemljama?

Odgovor: Ko to nije rekao? Učenjaci Ahl-us-Sunnah proglašavaju Džihâd u zemlji čim se tu ispune uslovi za Šerijatski-zasnovan Džihâd, bez obzira da li je u pitanju Palestina, `Irâq, ili neka druga muslimanska zemlja.

Kada je u Palestini bio Šerijatski-zasnovan Džihâd, učenjaci su proglasili Džihâd. Neki od njih su i otišli tamo, a i podsticali su muslimane da tamo idu. Tako je bilo prije, u vrijeme kralja Fajsala, te prije i poslije njega. Učenjaci Ahl-us-Sunnah u Saudijskoj Arabiji i drugim muslimanskim zemljama su podsticali na Džihâd na Allâhovome putu kada je postojala sposobnost i muslimansko vođstvo.

Islâmski učenjaci međutim ne naređuju da Ummah ode u propast kada je prisutna slabost i kada nema sposobnosti. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je sklopio mirovni sporazum sa mušricima. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je učinio Hidžru iz Makke u Madînu, iako je Makkah mjesto koje Allâh najviše voli. Kada je korist u tome bila veća, Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je učinio Hidžru i napustio Makku. Koje je mjesto bolje, Makkah ili Jerusalem? Nema sumnje da je Makkah bolja. Uprkos tome je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم učinio Hidžru iz Makke, sve dok nije sakupio sredstva i stekao sposobnost pa je izašao u Džihâd protiv mušrika i završio kao pobjednik. Ovo se desilo u godini Pobjede. Ovo je Allâhov جَلَّ وَعَلَا put.

Nema dakle suprotnosti – u Dammâdžu se radi o tome da se od muslimana otkloni šteta, jer je prisutna sposobnost. Kada je sposobnost prisutna, tada to može biti obavezno svakome, a može biti i obavezno samo nekima. Učenjaci kažu da je to obavezno svima koji žive u (napadnutoj) zemlji. Jedna vrsta kada Džihâd postaje obavezan svima je kada neko mjesto bude napadnuto. U tome slučaju se svi koji tu žive moraju braniti, zatim oni koji su im u najbližem susjedstvu i tako dalje, ovisno o otklonjenoj šteti.

(Učenjaci) dakle pričaju na osnovu znanja i Šerijatski-zasnovanih pravila koja su učenjaci izgovarali. Onome ko bude izučavao knjige Hadîtha i Fiqha, principe i objašnjenja učenjâkâ, te tumačenja knjiga učenjâkâ – ovi će detalji biti jasni i očigledni. Emocionalne osobe međutim pokušavaju da međusobno suoče različita mišljenja i da prouzrokuju nered u društvu, jer žele podršku pa makar ona bila zasnovana i na onome što je neispravno. Njihov manhadž i procjena su najčešće zasnovani na osjećajima. Allâhova جَلَّ وَعَلَا vjera nije zasnovana na stavovima, osjećajima ili strastima. Ona je zasnovana na argumentima i dokazima.