Dvanaest khalîfâ prije Sudnjega Dana

Autor: Imâm Ismâ`îl bin Kathîr ad-Dimašqî (umro 774)

Izvor: Tafsîr al-Qur’ân al-`Adhîm (2/47)

Džâbir bin Samurah رَضِيَ اللهُ عَنْهُ je rekao:

سَمِعْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ‏”‏ لاَ يَزَالُ أَمْرُ النَّاسِ مَاضِيًا مَا وَلِيَهُمُ اثْنَا عَشَرَ رَجُلاً ‏”‏ ‏.‏ ثُمَّ تَكَلَّمَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم بِكَلِمَةٍ خَفِيَتْ عَلَىَّ فَسَأَلْتُ أَبِي مَاذَا قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ ‏”‏ كُلُّهُمْ مِنْ قُرَيْشٍ” ‏

“Čuo sam Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم da je rekao:

“Ljudi će biti u napretku sve dok ih bude predvodilo dvanaest muškaraca.”

Nakon toga je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao nešto što nisam čuo, nakon čega sam upitao:

“Šta je rekao Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم?”

Rekli su:

“Svi će biti iz (plemena) Qurajš.”” (Muslim 1821)

Ovaj hadîth je radosna vijest da će postojati dvanaest pravednih khalîfâ koji će implementirati istinu i pravdu. Oni međutim ne moraju živjeti uzastopno. Četvorica su živjela uzastopno; Abû Bakr, `Umar, `Uthmân i `Alî رَضِيَ اللهُ عَنْهُم. Peti je `Umar bin `Abdil-`Azîz, u što imâmi ne sumnjaju. Neki su bili i iz Banûl-`Abbâs. Sudnji Dan neće nastupiti prije njihovih vladavina. Mahdî je naizgled takođe jedan od njih. Hadîthi o njemu spominju da će on i njegov otac imati ista imena kao Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم i njegov otac, te da će ispuniti svijet pravdom nakon što bude ispunjen nepravdom i ugnjetavanjem.

Ovaj Mahdî međutim nije onaj za kojega Râfidhah vjeruju da sada postoji i da će izaći iz pećine u Samari. To nije istina i uopšte ne postoji, nego je samo primjer idiotske ludosti i slabe fantazije. Ovih dvanaest khalîfâ nisu dvanaest imâma u koje vjeruju glupi Râfidhah.