Dozvola roditelja za Hadždž

Dozvola roditelja za Hadždž

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: al-Fatâwâ al-Qajjimah lil-Usrah al-Muslimah, strana 177-178

Pitanje: Da li je obavezno tražiti dozvolu roditelja za obavljanje Hadždža bez obzira da li se radi o obaveznome ili dobrovoljnome Hadždžu?

Odgovor: Ukoliko se radi o obaveznome Hadždžu, nije uslov da im se udovolji ili da se od njih traži dozvola. Ukoliko mu oni zabrane da obavi obavezni Hadždž, on ih ne treba slušati i treba ga obaviti. Allâh je rekao:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلى أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا

“A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj.” (31:15)

Nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

لاَ طَاعَةَ فِي مَعْصِيَةٍ، إِنَّمَا الطَّاعَةُ فِي الْمَعْرُوفِ

“Nema pokornosti u grijehu, nego samo u dobru” (al-Bukhârî 7257 i Muslim 1840)

Ukoliko se radi o preporučenome Hadždžu, tada treba izvagati korist i štetu. Ako neko od njegovih roditelja ne može biti bez njega, bolje mu je da ostane sa njima. Čovjek je došao poslaniku  صلى الله عليه وسلم i tražio od njega dozvolu da ide u Džihâd. Poslanik  صلى الله عليه وسلم ga je upitao da li su mu živi roditelji. Čovjek je odgovorio da jesu. Tada je poslanik  صلى الله عليه وسلم rekao:

فَفِيهِمَا فَجَاهِدْ

“Čini onda Džihâd kod njih.”

Oni se dakle ne trebaju slušati ukoliko je u pitanju obavezni Hadždž, a ukoliko se radi o dobrovoljnome Hadždžu, uzima se u obzir korist i šteta.