Dovođenje male djece u džamije

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

 

Pitanje: Koje je vaše mišljenje o onima koji dovode djecu u masdžide na namaz – ukoliko djeca još ne znaju proučiti ni sûru al-Fâtihah?

Odgovor: Ukoliko mogu ostati kod kuće, to je dobro – tako da nikoga ne uznemiravaju. Ukoliko to međutim baš i nije lako jer djeca vole obavljati namaz sa ljudima ili slušati predavanja, koristi i khutbe, to je u tome slučaju u redu – pa makar se radilo i o malome djetetu. Autentično je prenešeno da je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم želio oduljiti namaz, ali to nije činio ukoliko bi čuo plač djeteta – da bi olakšao njegovoj majci. To dokazuje da su djeca obavljala namaz sa njim a on im nije zabranio dolazak u džamije. Takođe je autentično prenešeno da je `Umar rekao kada je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم odgodio Jaciju:

يَا رَسُولَ اللَّهِ، رَقَدَ النِّسَاءُ وَالصِّبْيَانُ

“Allâhov poslaniče, žene i djeca su zaspali.” (al-Bukhârî 7239)

To dokazuje da su djeca prisustvovala namazima. Zaključno je dakle u redu da roditelji povedu djecu na namaz – iako ga nisu u stanju obavljati. Ukoliko bi poveli sa sobom djecu da ne bi brinuli i da bi mogli obavljati namaz sa džematom ili poslušati khutbu ili korist – to je u redu, a ukoliko se neko može pobrinuti o djeci kod kuće tako da ne uznemiravaju roditelje i druge – to je bolje.