Dova za uputu Ahl-ul-Bid`a

Dova za uputu Ahl-ul-Bid`a

Govornik: Šajkh `Ubajd bin `Abdillâh  al-Džâbirî

Izvor: 

Pitanje: Koji je propis za dovu za uputu onih koji pozivaju na novotarije i smutnje uključujući i Khawâridž, uzimajući u obzir njihovu zabludu?

Odgovor: Onaj ko to čini ima prethodnika među Selefima koji je to činio, ali postoje dvije vrste Ahl-ul-Bid`a. Jedna vrsta poziva na svoje novotarije i voli i mrzi zbog njih. Oni čine sve što mogu da ogovaraju Ahl-us-Sunnah, lažući i govoreći neistinu o njima. Onaj ko moli za njihovu smrt i propast, te da njihova djela budu uništena a da se njihove spletke okrenu protiv njih samih –  ima prethodnika među Selefima koji je to činio. Što se tiče dove za njihovu uputu, moje je mišljenje da treba moliti Allâha da ih uputi ukoliko On zna da u njima ima dobra, a da nas poštedi njihovoga zla ukoliko On zna da u njima nema dobra.

Pitanje nije ozbiljno do te mjere da onoga ko moli za njihovu uputu treba osuđivati, ili da treba smatrati da se izjasnio da griješan i neispravan način. On jednostavno nije učinio ono što je bolje, dakle nije za njih uputio ograničenu dovu da ih Allâh uputi ukoliko On zna da u njima ima dobra, a da nas poštedi njihovoga zla ukoliko On zna da u njima nema dobra. On takođe može doviti Allâhu da pokaže Svoju izvanrednu sposobnost i da ih učini poukom drugima. Postoje pozivači na novotarije, a posebno Khawâridž, koji jasno iskazuju svoje neprijateljstvo, mržnju i ogovaranje Ahl-ul-Sunnah. Mogao sam im i navesti imena da sam htio, ali oni su poznati. Vođe ideološkoga revolta iz 1411. godine su poznate. Ja dovim protiv ovih ljudi – da Allâh uništi njihove spletke, da učini da im djela propadnu, da ih učini poukom drugima i da Ahl-us-Sunnah iz njih izvuku pouku. Ne osuđujem međutim one koji se razlikuju od mene i mole za njihovu uputu. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je ipak molio za uputu nevjernikâ.