“Dokaz” da su kupole na grobovima dozvoljene

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Neki obožavaoci grobova koriste kao argument zelenu kupolu nad grobom Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم (da bi dokazali) da je dozvoljeno graditi kupole na grobovima. Oni kažu da Allâh ne bi bio zadovoljan njenom izgradnjom na grobu Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم da one nisu dozvoljene…

Odgovor: Allâh ne bi bio zadovoljan? Imaš li dokaz da je Allâh zadovoljan njome? سُبْحَانَ اللهِ; pričaš li o Allâhu bez znanja?

Kupolu je izgradio kasniji vladar. On je nije izgradio na naredbu učenjaka, niti u konsultaciji sa njima.

Pored toga, grob se nije nalazio u džamiji, nego van džamije. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je ukopan u svojoj kući. Zašto je ukopan u svojoj kući, a ne na mezarju? Zbog bojazni da njegov grob ne postane sveto mjesto za obavljanje namaza. On je ostao u svojoj kući, van džamije, za vrijeme hilafetâ pravovjernih khalîfâ, te hilafetâ Mu`âwije bin Abî Sufjân i `Abdul-Malika bin Marwân.

Kada je al-Walîd bin `Abdil-Malik međutim došao na vlast, želio je proširiti poslanikovu džamiju. Proširio je džamiju sa istočne strane – i na taj način je poslanikova soba postala dio nje. Učenjaci nisu bili zadovoljni time. To je dakle bilo djelo vladara. Prešli ste to u as-San`ânîjevom “Tathîr-ul-I´tiqâd”. Tu se spominje poslanikova soba i način na koji je uvedena u džamiju.