Demonstracije nisu od islama

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Nakon što je stalni komitet za fetve izdao fetvu da su demonstracije zabranjene zbog nereda kojeg prouzrokuju, neki su podijelili demonstracije na dvije vrste. Oni su rekli da su demonstracije dozvoljene ukoliko se radi o mirovnim demonstracijama koje ne sadrže uništavanja, pljačke i miješanje muškaraca i žena, i ukoliko se čine isključivo radi traženja prava, a da su zabranjene ukoliko sadrže ove stvari. Kako ih vi pobijate?

Odgovor: Mi ih pitamo imaju li demonstracije bilo kakvu osnovu kod muslimana bilo kojeg vremena. Demonstracije su jedino postale poznate preko zapada. U islamu ih uopšte nema. Islam poziva na uređenost, mir i spokoj, a upozorava protiv nereda. Prava se ne postižu preko nereda i nemira. Prava se isključivo postižu propisanim načinima, a ne demonstracijama. Niko nije spriječen da priloži svoju primjedbu ili da traži svoje pravo. Niko nije spriječen da to učini. Što se međutim demonstracija tiče, one nisu od islama.

Kažem i ponavljam: One nisu od islama i od ahlaka muslimana. Za njih smo saznali jedino preko zapadnjačkih društava sa ciljem podjele zajednice, raštrkavanja naroda i unošenja neprijateljstva i mržnje. To je njihova svrha.