Demonstracije ne poboljšavaju ni vlast ni društvo

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

 

 

Ove demonstracije koje smo svojim očima mogli vidjeti kada je Francuska kolonizirala Siriju i o kojima čujemo iz drugih zemalja i o kojima sada slušamo iz Alžira, s tim da je Alžir nadmašio druge zemlje u ovoj zabludi i oponašanju (nevjernika), u tome što ranije nismo čuli da čak i djevojke izlaze i demonstriraju, što je oponašanje nevjernika i nevjernica u potpunosti. Ponekad vidimo na slikama i TV vijestima i čujemo na radiju kako se miješaju hiljade nevjerničkih muškaraca i žena, bilo da su evropljani, sirijci ili slično, i stvaraju se gužve – do te mjere da možda čak prednji dijelovi tijela dodiruju stražnje. Ovo je oponašanje nevjernika u potpunosti, naime da mladići i djevojke izlaze i demonstriraju.

Pored toga što su ove demonstracije pojava u kojoj se slijedi pristup nevjernika da osude ili pokažu zadovoljstvo određenim zakonima koje im nameću njihove vođe, dodajem još jednu stvar;

Ove evropske demonstracije koje su muslimani slijepim slijeđenjem prisvojili nisu šerijatsko sredstvo za poboljšanje vlasti i društva. Od ove polazišne tačke, svi islamski džemati i grupe koje ne slijede put Allâhovog poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ za poboljšanje društva griješe.

Društvo se ne mijenja u islamsku vlast uzvicima, sloganima i demonstracijama, nego se mijenja šutnjom i raširenim znanjem među muslimanima i odgojem u ovom islamu, tako da ovaj odgoj urodi plodom – pa makar i nakon dužeg vremena.