Da`wah muslimanima sa pogrešnim vjerovanjem

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Neke daije smatraju da Da`wu treba započeti drugim stvarima a ne `Aqîdom – jer to smatraju smutnjom. Željeli bismo vaše pojašnjenje.

Odgovor: Ukoliko pozivaš nevjernike u islâm, obavezno je početi sa Tawhîdom. Allâhov poslanik  je poslao Mu`âdha u Jemen i rekao:

(1395) ادْعُهُمْ إِلَى شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ، وَأَنِّي رَسُولُ اللَّهِ

(1458) فَلْيَكُنْ أَوَّلَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ عِبَادَةُ اللَّهِ

“Neka prvo na što ćeš ih pozivati bude svjedočenje da nema istinskoga boga osim Allâha…” (al-Bukhârî 1395, 1458 i Muslim 19)

Ukoliko su međutim ciljna grupa muslimani sa pogrešnim vjerovanjem, nemoj ih konfrontirati osuđivanjem njihovih vjerovanja. Oni smatraju da su ta vjerovanja od vjere. Umjesto toga ih podstiči na namaz, sadaqu, post i Hadždž – da bi se osjećali sigurno sa tobom. Nakon toga im objasni da je njihovo vjerovanje pogrešno.

Postoji dakle razlika između ciljnih grupa. Ukoliko pozivanje nevjernika započneš Tawhîdom pa on to odbije – on je nevjernik u svakom slučaju. Ovaj je međutim musliman koji je pogriješio činjenjem novotarije koju smatra ispravnom. Stoga ga ne trebamo konfrontirati kritikom, jer rezultat toga može biti da on ode i ništa ne prihvati od tebe.

Pozivaj ga na stvari o kojima nema razilaženja, kao što su namaz, sadaqah, post i Hadždž. Nakon toga, kada se bude osjećao sigurno sa tobom i kada shvati da govoriš istinu, mnogo će biti lako započeti temu i objasniti mu da čini novotarije – koje su zabranjene i koje je obavezno izbjegavati.